Близько 15 львівських митців зібрались у Львові на вулиці Вірменській на акцію «День мистецтва без Львова», щоб «поховати» культуру у Львові, а також попрощатись із мистецьким об’єднанням «Дзиґа», повідомляє Радіо Свобода.

Митці прийшли з чорним стягом, у темному вбранні, виготовили жалобну символічну плиту з написом «Львів – культурна столиця», біля неї запалили лампадку і поставили дві квітки.

Метою акції було привернення уваги львів'ян влади і підприємців «на проблему культурної деградації суспільства». Причиною заходу стало те, що група львівських митців вважає, що мистецьке об’єднання «Дзиґа», яке 25 років тому було створене Студентським братством, зі зміною власника ( влітку ним став «Холдинг емоцій !FEST») втратить львівську атмосферу і простір для мистецького середовища.

«Тут зібрались люди, які створюють мистецький контент – це художники, музиканти, поети. У Львові не залишилось альтернативного вільного простору, де можна презентувати свою творчість. Ми прийшли «потанцювати» на тілі «мертвої» культури у Львові. Глобальна причина – в тому, що у Львові не знайшлось жодної людини з можливостями, хто б міг за культуру замовити слово. Навіть у Луцьку відкрили центр сучасного мистецтва. У нас є маленькі галереї, але всі вони виставляють свої умови, там немає місця для експериментального мистецтва, а Палац мистецтв – це місце, де без домовленості не виставиш своїх робіт», – зауважив художник Олег Сусленко.

​Нагадаємо, влітку цього року мистецьке об’єднання «Дзиґа» стало частиною мережі креативних ресторанів «Холдинг емоцій !FEST». Зараз там проводиться ремонт мистецької галереї.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ