Сьогодні у Львові у заказнику Білогорща місцеві мешканці помітили двох лосів.

Таку унікальну подію навіть вдалося зафільмувати на відео.

Як пояснив «Вголосу» старший науковий співробітник інституту екології Карпат Андрій-Тарас Башта, ці лосі прийшли або з польського Розточчя або з Полісся. І, вочевидь, надовго тут не затримаються.

«Зараз у них закінчився шлюбний період. І вони шукають нові місця та розселяються. Припускаю, що це молоді особини», - каже він.

За словами зоолога, лосі на зиму збираються у стадо. А влітку розпорошуються на великих територіях.

Також, Андрій-Тарас Башта зауважив, що у Львові вони не будуть зимувати, тому що тут дуже шумно і люди їх будуть полохати.

«Теоретично вони можуть піти в наше Розточчя. Але не на гору, а в низини, в заболочені місцевості, аби їсти що було. Аби там росли верболози, берези осики. Там вони знайдуть затишну місцевість і будуть триматися», - говорить фахівець.

За його словами, кілька років тому цих тварин бачили у Карпатах. А на Волині лосі уподобали місця, де збираються у стадо по 15 особин і з’їдають все, що знаходять. Лісники цим не задоволені. Але полювати на лося – заборонено, це вид, який занесений до Червоної книги.

«На Львівщині у Радехівських лісах бачили поодиноких особин», - розповів Андрій-Тарас Башта.    

Інформацію, що лосі завітали у Білогорщу ненадовго підтвердив і зоолог Андрій Кийко. За його словами, зараз ці тварини мігрують з місця на місце та шукають де би попастися. Зимувати вони тут не будуть. Поїдять, переночують і підуть собі далі.

«Аби тільки їх не здумали полювати. У нас, на жаль, достатньо є немудрих людей з рушницями та ще і прицілами. А лось – дуже гарна тварина», - каже він.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», нещодавно на Львівщині у Городку бачили плямистого оленя.  

ІА "Вголос": НОВИНИ