Сьогодні, 23 вересня, у межах 25-го Bookforum у Львові презентували книгу Романа Пономаренка «Українські вікінги: українці в дивізії СС «Вікінг. Липень – листопад 1944 року».

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

У книзі дані про те, що влітку 1944 року близько тисячі українських добровольців були включені до лав 5-ї танкової дивізії СС «Вікінг». Це був унікальний випадок в історії Другої світової війни, коли на поповнення елітної есесівської дивізії – на рівні з німецькими та іншими європейськими добровольцями – були скеровані солдати-слов’яни.

Автор книги Роман Пономаренко розповів: «Брали тільки найкращих, навіть якщо й без військового досвіду. Після двох місяців вишколу вони ставали справжніми вояками».

За його словами, українцям у дивізії дозволили носити свої, українські, відзнаки, що стало безпрецедентним випадком. Також вони присягали боротися за вільну Україну. З українців не сформували окремого підрозділу, а розділили на групи лише тому, що не було українських офіцерів.

Розповів автор книги і про те, що у лавах «Вікінга» українські вояки пройшли військовий вишкіл і у вересні 1944 року воювали на фронті проти Червоної армії на відомому Наревському плацдармі. Там вони побували у справжньому пеклі війни. Свій внесок у цей успіх зробили й українські вояки «Вікінга», не менше 150 із них загинуло.

ІА "Вголос": НОВИНИ