Президент України Володимир Зеленський разом зі своїм латвійським колегою Егілсом Левітсом підписали спільну декларацію за підсумками зустрічі у Львові, в якій підтвердили тверду підтримку принципів міжнародного права, непорушності кордонів і права кожної держави обирати свій шлях і заходи безпеки.

Декларація опублікована на сайті президента України.

В документі лідери двох держав засудили повномасштабне військове вторгнення Росії до України.

Вони повторили вимогу до Росії негайно, повністю та безумовно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

У документі також вказується, що Латвія й надалі сприятиме сильній та ефективній політичній і матеріальній підтримці України з боку ЄС та НАТО, спрямованій на забезпечення спроможності Української держави ефективно захищати свої території на суші, на морі та в повітрі.

Україна та Латвійська Республіка висловлюють готовність провести двосторонні консультації щодо проблем безпеки України до вступу в НАТО; слідом за самітом та бізнес-форумом Ініціативи трьох морів (3SI) 2022 року в Ризі Україна та Латвійська Республіка наголошують на важливості багаторівневої участі України як партнера в діяльності 3SI, – йдеться в декларації.

Крім того, у декларації Латвійською Республікою висловлюється підтримка України в тому, щоб вона “стала частиною Північноатлантичного альянсу, щойно це дозволять умови”.

Україна та Латвійська Республіка висловлюють готовність провести двосторонні консультації щодо проблем безпеки України до вступу в НАТО, – йдеться у документі.

Нагадаємо, 3 березня президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська разом з латвійським лідером Егілсом Левітсом та його дружиною Андрою Левіте, прибули до Львова.

ІА "Вголос": НОВИНИ