В межах конкурсу усі охочі українські архітектори могли запропонувати свої проекти та взяти участь у відборі найкращої роботи, передає Вголос.

Таких проектів було подано 25 – з 6 січня журі конкурсу та громадськість міста Львова розглядатиме усі роботи.

Громадський простір буде створено на вулиці Кривоноса («Губернаторські вали») – він стане меморіалом подій Революції Гідності.

За словами головного архітектора міста Юліана Чаплінського, конкурс відбувся вдало – зареєструвалося 36 учасників, 25 з яких відправили власні проекти. Проводиться конкурс уже вдруге – попереднього разу журі не відібрало жодного проекту, який би підлягав розгляду. Цього ж разу архітектори, що увійшли в склад конкурсної комісії, побачили чималу кількість якісних робіт.

«За цей тиждень буде сплановано усі організаційні моменти відбору, але для себе я вже виділив три найкращі роботи, - коментує Чаплінський, - оголошення переможця відбудеться наступного понеділка, тобто 13 січня».

Географія проектів-учасників конкурсу доволі широка. Найбільша кількість учасників – львів’яни, втім, взяли участь у конкурсі також жителі Києва, Одеси, Хмельницької області та інших регіонів України.

Юліан Чаплінський зауважив, що популярним серед проектів-учасників конкурсу є тренд на доволі оригінальні матеріали – бетон, іржавий метал і т.д. Такі матеріали не лише виглядають цікаво, але й емоційно передають атмосферу подій Революції Гідності.

Основні критерії членів журі, які будуть враховуватися під час розгляду конкурсних робіт, – це просторовий вигляд проекту, композиційна гармонійність, а також смислове навантаження роботи.

Виділено на такий проект було приблизно 800 тисяч гривень, але сума ця буде зростати впродовж процесу облаштування меморіалу. Чаплінський зазначив, що проекти, які припали йому до смаку, коштують доволі дорого в плані облаштування.

Для переможців виділено кошти з бюджету міста на суму 180 тисяч гривень – 90, 60 та 30 тисяч для першого, другого та третього місць відповідно.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ