У Львові у віці 52 років помер відомий громадський діяч, засновник мистецького об’єднання «Дзиґа», а також один із лідерів «Революції на граніті» у 1990 році Маркіян Іващишин.

Про це на засіданні сесії Львівської обласної ради повідомив її голова Олександр Ганущин.

Зазначається, що Іващишин йшов вулицею Кубійовича у Львові разом із товаришем Андріаном Кліщем, як раптом йому стало зле, і він упав на тротуар просто перед своїм будинком. Причиною смерті став тромб, який обірвався.

Свої співчуття у зв’язку зі смертю Іващишина вже висловили міський голова Львова Андрій Садовий, а також лідер гурту «Океан Ельзи» та партії «Голос» Святослав Вакарчук.

«Маркіян був одним із тих, завдяки яким Львів є Львовом. Біль. Співчуття друзям і близьким», – написав Садовий.

«Помер Маркіян Іващишин... Легендарна людина для культурного Львова, без нього не було б знаменитої «Дзиґи». Він дуже підтримував нас, вперше заплатив гонорар за виступ групи «ОЕ». Але найголовніше – він любив Україну – сучасну, європейську, унікальну – любив і творив її сам... Вічна пам’ять!» – написав Вакарчук.

Маркіян Іващишин народився у вересні 1966 року у Львові. Він був активним членом Студентського братства Львова – однієї з найважливіших громадських організацій в історії України.

Він також був одним із провідників студентського політичного голодування у Києві, відомого як «Революція на граніті».

Із 1993 року Маркіян Іващишин був директором «Мистецького об’єднання «Дзиґа», а також власником культових львівських кав'ярень «Лялька», «Під Клепсидрою».

Організовував фестивалі «Вивих». Був арт-продюсером проектів «Вогні великого міста», «Новий Ноїв Ковчег», продюсером гуртів «Клуб Шанувальників Чаю», «Мертвий Півень», «Dzyga Jazz Quintet», ранніх проектів «Океану Ельзи» та Руслани («Дзвінкий Вітер»), організатором фестивалю «Проект Є» «Слухай українське», «Гранди Мистецтва», «Метро Jazz», «Флюгери Львова», «Jazz Bez», одним із засновників культурологічного журналу «Четвер».

У 2002 році Маркіян Іващишин спільно з Ярославом Рущишином створили «Львівську газету».

Додамо, що помер триразовий чемпіон «Формули-1».

ІА "Вголос": НОВИНИ