350 студентів з вишів, які релокуються з окупованих та зруйнованих міст України, мешкатимуть у Львові у контейнерному містечку.

Про це сьогодні, 7 квітня, повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

Містечко розташовують в одному з парків Львова. І сьогодні його почали облаштовувати: привезли та почали встановлювати контейнери-кімнати, контейнери-душові, контейнери-санвузли та контейнер-кухню.

Всього таких контейнерних містечок у місті буде кілька. І, очікується, що до кінця цього тижня вже підготують місця для тисячі осіб. Всього ж у контейнерних кімнатах мешкатимуть кілька тисяч студентів. На жаль, в гуртожитки вишів їх поселити не зможуть, тому що зараз там уже немає місць. 

контейнерне містечко

В одній контейнері-кімнаті може мешкати дві або чотири особи. Чотири – це якщо облаштують двоярусні ліжка.

Контейнерні містечка надала Україні сусідня Польща. Львів тільки запропонував локації. Перше містечко облаштували на закритому спортивному майданчику в одному з парків Львова.

За словами ректора Українського католицького університету отця Богдана Праха, Україні важливо, щоби студенти, які прибудуть до Львова, не їхали далі з країни, а залишалися тут.

«Ми намагатимемося бути близько коло цих студентів та подати їм руку у цей непростий час. Можливо, хтось з них схоче навчатися у нашому університеті», - зазначив він.

Міський голова Львова зазначив, що контейнерне містечко – тимчасове житло. Жити тут студенти-переселенці зможуть протягом весни та літа.

контейнерне містечко

На момент, коли «Вголос»,  побував у контейнерному містечку, блоки тільки привезли і встановлювали. Трохи пізніше душові, санвузли та кухню під’єднають до міських каналізаційних мереж. А, оскільки, контейнери виготовлені з пластику, то за пожежною безпекою тут стежитимуть дуже строго.

Перших гостей планують поселити уже наступного тижня.  

контейнерне містечко

Також, як пояснив Андрій Садовий, наступним етапом будівництва житла для переселенців у Львові стане спорудження дерев’яних двоповерхових котеджів. У цих будиночках поселять жінок-переселенок, які народили своїх діток у Львові.

За його словами, ці будиночки будуть більш комфортними, тому що там вже треба буде розміщувати дитячі ліжечка, візочки та інші, потрібні немовлятам речі.

Очікується, що містечко для молодих мам з немовлятами побудують в районі Тракту Глинянського. Кошти на це нададуть міжнародні організації. 

Попередньо, місто планує поселити у дерев'яних котеджах 160 молодих мам. 

І вже наступним, третім етапом, планується побудова звичайного стаціонарного житла для переселенців. Але коли це станеться, Андрій Садовий не уточнив.  

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», Генштаб оприлюднив втрати ворога.

ІА "Вголос": НОВИНИ