У Львові будуть створені добровольчі формування, загони тероборони на випадок повномасштабного вторгнення ворога на територію України. Підпорядковуватиметься рух опору Головнокомандувачу і Генеральному штабу ЗСУ. Фінансуватимуть його з державного бюджету та сума цих видатків буде засекречена.

Про нову структуру системи територіальної оборони ЗСУ розповів заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний під час презентації законопроєкту «Про основи національного спротиву» №5557, який Верховна рада ухвалила у першому читанні.

«Це щось абсолютно нове, порівняно з тим, як була організована система оборони нашої країни, але Україна дозріла до цього закону», – наголосив Віталій Загайний.

За словами голови ради резервістів сухопутних військ ЗСУ Івана Тимочка, рух опору – це спецпризначенці, які будуть провадити свою діяльність на непідконтрольній території. Їх завдання – диверсійна робота в тилу ворога. Фінансуватиметься він із держбюджету і видатки будуть засекреченими. «Це важливо, адже ворог не зможе провести ані аналітику, ані логістику наших витрат і відшкодувань»,– додає він.

Також, каже він, важливо, що в законі прописано соціальний та правовий захист людей, які долучаться до руху опору.

Територіальна оборона буде як окремий п’ятий рід військ, підпорядкований Головнокомандувачу і Генеральному штабу ЗСУ. «Це дасть змогу уникнути впливу місцевої влади на формування територіальної оборони. Унеможливить щоб такі загони стали «ручними», – пояснив директор комунального закладу Львівської облради «Будинок воїна» Олег Височанський.

У свою чергу військовий комісар Львівського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки Іван Марченко додав, що йому, як людині військовій, дуже важливо, що у законопроєкті «Про основи національного спротиву» визначені конкретні обов’язки та персональна відповідальність керівників виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, як представників штабу територіальної оборони у особливий період.

Військові розраховують, що законопроєкт №5557 пройде друге читання вже у середині липня.

Ірина Мелешко

Фото: BBC News

ІА "Вголос": НОВИНИ