Личаківський районний суд Львова розглядає справу про обвинувачення колишнього директора Музею народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького Романа Назаровця, колишнього керівника ЛКП «Муніципальна варта» Юрія Галася, а також справу про обвинувачення колишнього заступника директора Музею з наукової роботи Сергія Ципишева.

Про це відомо з ухвали суду.

Назаровця обвинувачують у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

Галась у цій же справі, на думку обвинувачення, є пособником Назаровця.

Натомість Ципишева обвинувачують у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, у великих розмірах (ч. 4 ст. 191 КК України).

В обох справах Львівська міська рада має статус потерпілої сторони.

Назаровцю та Галасю загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Ципишеву – позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

До слова, Назаровцю та Галасю повідомили про підозру 27 квітня 2023 року. А Ципишеву – 26 червня цього ж року.

В ухвалі слідчого судді Галицького районного суду від 3 травня минулого року йдеться, що за версією слідчих з поліції та прокуратури, у 2018 році Роман Назаровець змовився з в.о. директора ЛКП «Муніципальна варта» Юрієм Галасем та вирішив розтратити бюджетні кошти Музею на користь керованої Галасем «Муніципальної варти».

Розтрата полягала в тому, що між Музеєм та «Муніципальною вартою» був укладений договір про надання послуг з охорони, а Назаровець засвідчував акти надання послуг і готував платіжні доручення, на підставі яких «Муніципальній варті» перераховували бюджетні кошти за послуги з охорони, які вже були оплачені Львівською міською радою з бюджету міста Львова шляхом внесків у статутний капітал «Муніципальної варти».

Обвинувачення вважає, що Роман Назаровець за пособництва Юрія Галася заподіяв в такий спосіб Музею збитків на майже 623 тис. грн. Сергій Ципишев став обвинуваченим через те, що засвідчив від імені Музею один з актів надання послуг, на підставі якого та платіжного доручення «Муніципальній варті» перерахували у грудні 2018 року понад 82 тис. грн.

Наразі усі сторони процесу утримуються від коментарів щодо справи.

ІА "Вголос": НОВИНИ