Про це під час прес-конференції повідомив голова Львівської ОДА Олег Синютка, передає кореспондент «Вголосу».

«У четвер у мене має бути зустріч із заступником міністра фінансів. За субвенції із державного бюджету цього року плануємо завершити ремонт перинатального центру», – сказав він.

Нагадаємо, з вересня 2013 року функціонування перинатального центру у Львові було зупинено для реконструкції в рамках національного проекту «Нове життя». Демонтовано все обладнання, 436 осіб медперсоналу частково працевлаштовано в інші медичні заклади.

Львівський обласний клінічний перинатальний центр (вул. Дж. Вашингтона, 6) було засновано 1986 року як пологовий будинок №2. 1990-го – реорганізовано в перший в Україні перинатальний центр. 2011 року таких в Україні було лише чотири.

2012-го Львівщину включили в національний проект «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства». Відповідно до нього, на базі наявного обласного державного перинатального центру мали створити новітній заклад III рівня перинатальної допомоги. У рамках проекту планували збільшити кількість місць для важкохворих і недоношених діток, відкрити нове відділення реанімації новонароджених та підвищити кваліфікацію медичного персоналу. Центр мав стати регіональним, обслуговувати пацієнтів західних областей, у перші хвилини життя маленьких пацієнтів надавати допомогу, яку досі не в змозі надати жодний районний пологовий будинок і навіть пологові будинки Львова (вони, до речі, не обслуговують мешканців області).

На реалізацію проекту держава мала виділити майже 100 мільйонів гривень (75% потрібної суми), решту (25%) – обласна рада і спонсори. Забезпечення медичним обладнанням узяв на себе Благодійний фонд Віктора Пінчука. Майже рік центр не отримував державні гроші, тож роботу з реконструкції швидкими темпами почали в жовтні 2013-го. Медичний заклад закрили, на час ремонту працівники залишилися без роботи (очікуючи кращих перспектив), їх перевели на 2/3 зарплати через простій.  Відкриття оновленого центру планували за рік. Втім, реконструкцію припинили з початку 2014 року, пояснили відсутністю коштів, які мали б виділяти. Обладнання, яке закупили, теж не можуть доставити у Львів через відсутність фінансів.

ІА "Вголос": НОВИНИ