Концерт буде благодійним і відбудеться у львівському музеї історії релігії

У Львівському музеї історії релігії відбуваються благодійні концерти #PlayForUA . Їх організовано спільно з молодіжним рухом Експеримент. Половину коштів із продажу квитків скерують на допомогу Збройним Силам України. Про це «Вголос» повідомили у музеї історії релігії.

Перший такий благодійний концерт відбувся 5 червня цього року. Його присвятили Ференцу Лісту, який саме в Україні знайшов своє кохання і головну музу життя.

А вже цієї неділі, 26 червня, о 17 годині звучатиме музика сучасного естонського композитора світового рівня Арво Пярта.

У концерті візьмуть участь:  Олена Мацелюх (орган), Меланія Макаревич (фортепіано), Ольга Стрілецька (орган, фортепіано), Антоніна Лісогорська (сопрано), Ігор Мацелюх (флейта Пана), Лідія Футорська (скрипка). Ведуча – наукова співробітниця музею Катерина Назар. Арт-менеджер Герман Гошкадор.

Довідка про композитора.

Арво Августович Пярт народився 11 вересня 1935 року у містечку Пайде (ест. Paide), поблизу Таллінна 11 вересня 1935 року.

У 1957 році закінчив Талліннську консерваторію по класу композиції у Г. Еллера (Heino Eller). До 1968 року працював звукорежисером Естонського радіо. З 1964 року Пярт вперше використовує в своїх творах техніку колажу. Приблизно в цей же час у його музиці проявляються релігійні мотиви. З міркувань цензурного порядку деякі з його творів виконувалися під вигаданими назвами.

У 1979 році Пярт емігрує з СРСР. Живе спочатку у Відні, де підписує договір з Universal Edition, а потім, завдяки стипендії DAAD, опиняється в Берліні, де живе і пише твори для клавішних інструментів, інструментальних складів, вокальну і хорову музику.

ІА "Вголос": НОВИНИ