1 січня 2024 року біля пам’ятника Степану Бандері у Львові відбулися урочисті заходи з нагоди 115-ї річниці з дня народження голови проводу ОУН.

Про це повідомила Львівська ОВА.

«Рівно 115 років тому народився борець за незалежність нашої держави, лідер ОУН. Людина сильної волі та віри у вільну Україну, принципова й непохитна. pocійськиx oкупантiв досі сковує страх навіть від самого його імені. А для нас Степан Бандера – символ українського спротиву і дороговказ. Багато його слів виявилися пророчими. Памʼятаємо і вивчаємо історію нашої держави та на чолі з нашими ЗСУ творимо нову. Лише перемога!», – сказав начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

На заході були присутні священники, представники влади, військові та небайдужі громадяни.

Довідково:

Степан Бандера народився 1 січня 1909 року у селі Угринів, що на Івано-Франківщині. У Львові він здобув освіту, адже навчався у місцевій гімназії на агронома.

Він є одним із ідеологів та теоретиків українського націоналістичного руху ХХ століття, голова проводу ОУН-Б – одного з підрозділів Організації Українських Націоналістів після її розколу.

Разом з Ярославом Стецьком став автором і проголосив  Акт відновлення Української держави від 30 червня 1941 року, за що їх відправили до концтабору. ОУН-Б, яку очолював Бандера, стала засновницею Української Повстанської Армії. 

Степан Бандера загинув від рук агента КДБ Богдана Сташинського. Той вистрілив зі спеціального пістолета в обличчя Бандері струменем розчину ціанистого калію. Сталось це у жовтні 1959 року в Німеччині.

Після розпаду СРСР для багатьох українців ім'я Степана Бандери стало символом боротьби за незалежність України.

ІА "Вголос": НОВИНИ