У неділю, 12 вересня, у центрі Львові урочисто відкрили оновлену після реконструкції площу Коліївщини.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

Реконструкція площі тривала з весни минулого року: протягом цього часу були замінені всі інженерні мережі, бруківка, мощення тротуарів і площі, а також було відновлено криницю на місці, де вона була у ХІХ столітті.

На цямрині криниці розмістили імена львів'ян та львів’янок, які мешкали довкола площі з кінця XIX і до Другої світової війни та були записані у адресні книги різних років. Їх імена та професії написані трьома мовами: ідишем, польською та українською. 

На відкритті площі був присутній головний рабин Львова та Західної України Мордехай Шломо Болд.

«Проєкт оновлення площі розроблений бюро «Рутенія» (архітектор Ольга Криворучко), роботи виконувала фірма «Вельт Капітал». Замовник та координатор робіт - управління охорони історичного середовища Львівської міської ради. Під час археологічних досліджень знайдено залишки міського оборонного муру та фундаменти будівель, які ознаковані в мощенні. Також локалізовано криницю, що була осередком площі», - йдеться у повідомленні.

Вартість реконструкції склала 3 мільйони гривень, з яких 1 мільйон були виділені з міського бюджету, а ще 2 мільйони отримали з європейських грантів.

Нагадаємо, мер Львова Андрій Садовий виступив з ідеєю перейменування площі Коліївщини. Він запропонував назвати її площею Сусідів.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ