[media=98798,98802,98805,98809,98811,98814,98818,98820,98821,98824,98827,98830,98832,98834,98837,98839] 

Як повідомляє кореспондент «Вголосу», на площі зібралися понад 20 тисяч осіб.

Перед цим відбулась Архієрейська Божественна літургія в соборі св. Юра, яку очолив глава УГКЦ, Блаженніший Святослав.

Він згадав, що перший пам'ятник Шептицькому митці встановили у Львові у 1935 році у подвір'ї Національного музею, однак він простояв недовго.

«Історія встановлення пам'ятника митрополитові у Львові – це історія боротьби. Вона почалася не сьогодні й не вчора», – зазначив глава УГКЦ, зазначивши, що Шептицький дивиться на український народ із Святоюрської гори, як Мойсей на народ єврейський із гори Синайської.

На церемонії, хоч і з годинним запізненням, виступив Президент України Петро Порошенко.

«Як не згадати далекоглядну і ґрунтовну пастирську діяльність слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького… Треба зробити належне посилання на його героїчну апостольську працю, щоб зрозуміти по-людському незбагненну живучість Української греко-католицької церкви в темні роки переслідування». Ці слова належать Папі Іоанну Павлу ІІ, і сказав він це тут, у Львові, 14 років тому під час зустрічі з молоддю. Я радий і надзвичайно вдячний теперішньому Папі Франциску за те, що в 150-ту річницю з дня народження Владики Андрея Апостольська столиця зробила важливий крок у процесі беатифікації нашого митрополита і визнала його геройські чесноти», – сказав Порошенко.

«Сьогодні і ми з вами відновлюємо історичну справедливість і нарешті відкриваємо монумент Шептицькому у Львові. Та найкращий пам’ятник Владиці – сама незалежна Україна, яка крокує до родини європейських народів. Як сказав один із сучасників митрополита, цю неймовірно велику постать не може проминути мовчанкою ні приятель, ні ворог; ні убогий, ні багатий; ні релігійна людина, ні атеїст; ні науковець, ні неписьменний. Ніхто не може і не сміє! Такі люди, як Владика Андрей, дорогі для нації і становлять її золотий запас», – наголосив Президент.

За час церемонії не відбулося жодного ексцесу. На місці чергували пожежні та швидкі машини і велика кількість міліціонерів.   

У рамках урочистостей з нагоди святкування 150-х роковин з дня народження митрополита Андрея Шептицького у Львівській опері також відбудеться прем’єра ораторії Мирослава Волинського «Я тебе кличу». Лібрето Анни Волинської.

ІА "Вголос": НОВИНИ