На Янівському кладовищі завершують реставрувати могили бійців Українських січових стрільців, яких є більш, ніж 700. Серед основних робіт шліфування надмогильних споруд та відновлення благоустрою біля Центрального Монументу.

Про це кореспондентові «Вголосу» розповів Олександр Одинець, начальник управління інженерного господарства ЛМР.

«Зараз завершується робота з відновлення написів на кожній надмогильній споруді. Це досить складна робота, адже слід акуратно помалювати хрести фарбою, після чого нанести шар спеціальної рідини, яка буде захищати меморіал від шкідливої дії природного середовища. Крім цього, тут уже відчищена та пофарбована огорожа, відновлені і пошпакльовані світлові ліхтарі. Також ми облагородили простір кущами самшиту. До проведення заходів зі святкування 100-річчя утворення ЗУНР робітники повністю встигли завершити всі роботи».

Крім цього, чиновник повідомив, що до роботи з реставрації долучилися й студенти Львівського коледжу декоративного й ужиткового мистецтва ім. І. Труша.

«Вони з шаною та відповідальністю поставилися до цієї роботи. Студенти займалися відновленням написів на хрестах, оскільки є фахівцями саме у цій сфері. Слід зауважити, що зі своїм завданням вони впоралися дуже добре, адже на деяких надмогильних спорудах навіть не було видно позначок».

Нагадаємо, що роботи на Янівському цвинтарі тривають із літа минулого року. До 1 листопада Монумент обіцяють привести до ладу.

ІА "Вголос": НОВИНИ