Сьогодні, 27 листопада, у Львові відбулися заходи з вшанування пам'яті жертв Голодоморів. Щороку у четверту суботу листопада вшановують пам'ять мільйонів вбитих українців.

На площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку у Львові зібралися представники влади, громадськості та небайдужі львів'яни, які вшанували хвилиною мовчання пам'ять закатованих голодом мільйонів українців та взяли участь в екуменічній панахиді за жертвами голодоморів 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років.

"Біль, який ніколи не пройде. Мільйони українців, яких знищила комуно-більшевицька російська влада. Вшановуємо пам’ять жертв Голодоморів в Україні", - написав керівник Львівської міської організації ВО «Свобода» Любомир Мельничук.

Учасники заходу також приєдналися до загальноукраїнської акції «Запали свічку пам’яті», запаливши лампадки.

«Наш обов'язок знати свою історію і сьогодні ми вшановуємо пам`ять жертв геноциду українського народу в 1932–1933 роках. Цього року також виповнюється 100 років від часу першого масового голоду в Україні 1921–1923 років та 75 років від масового голоду 1946–1947 років. В пам’ять про мільйони загиблих від Голодомору запалімо свічку пам’яті у своєму вікні. Поки ми пам’ятаємо - ми сильні», - заявила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

Голова Львівської ОДА Максим Козицький у свою чергу зазначив, що Голодомор 1932-1933 назавжди змінив Україну, знищивши цілі родини і покоління українських селян-господарів, митців і винахідників.

«Пам’ятаючи, що роки минають, а обличчя звіра, котрий нищить нашу землю, те саме. Нехай наша пам’ять додасть нам сили до перемоги. Не забуваймо жодної зернини 33-го!» , - додав він.

Нагадаємо, за даними опитування соціологічної групи «Рейтинг», 13 відсотків мешканців України заперечують, що Голодомор 1932-1933 років був геноцидом українського народу, тоді як десять відсотків вважають, що голодомор був спричинений природними причинами. І ще три відсотки звинувачують у цьому українських селян, які відмовлялися добровільно віддавати врожай, який вони виростили.

Як Голодомор вплинув на побутові звички українців читайте у нашому матеріалі.

ІА "Вголос": НОВИНИ