У Львівській архієпархії УГКЦ офіційно повідомили про усунення о. Михайла Миколи Лучківа з уряду пароха парафії св. Андрія.

Новина про звільнення священника з'явилася майже через два тижні після презентації кліпу на пісню «Серце» гурту «Жадан і Собаки» та Христини Соловій.

«2 листопада 2023 року повідомлено, що о. Михайло Микола Лучків ЧСВВ, усунений з уряду пароха парафії св. Андрія Галицького деканату у Львові (вул. Соборна, 3) з 01.11.2023 у зв'язку зі змінами, що відбулися в Провінції Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні», - повідомляє Офіційний вебпортал Канцелярії Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Про те, що у церкві Андрія відбудуться звільнення через зйомки скандального кліпу стало відомо з заяви отця Юстина Бойка в прямому ефірі проєкту «Говорить Великий Львів». Він заявив, що храм відмолювали від осквернення. Священнослужитель розповів, як ввели в оману священників церкви Андрія і яке покарання понесуть отці за те, що дозволили знімати кліп у стінах церкви.

Роль команди Андрія Садового

З заяви отця Юстина Бойка стало відомо, що напередодні зйомок кліпу, священникам з церкви Андрія телефонували з міської ради Львова і просили посприяти артистам. Коли скандал розгорівся, то у ратуші вирішили вмити руки. ЗМІ, зокрема Zaxid.net, які належать дружині міського голови Андрія Садового організували інформатаку на Юстина Бойка, звинувачуючи його у неправдивій інформації і намагаючись відбілити чиновників, які допомагали артистам знімати провокативне відео у стінах храму. 

Скандальний кліп

20 жовтня вийшов кліп гурту «Жадан і Собаки» та Христини Соловій на спільну пісню «Серце». Більшість сцен із кліпу знімали у будівлі церкви святого Андрія УГКЦ у Львові на пл. Соборній, 3а. У храмі Христина Соловій у червоній короткій сукні позувала разом із музикантками гурту. Ще частину кліпу знімали поза храмом, вона містить сцени з поцілунками двох жінок. Представники церкви, у якій знімали відео, попросили виконавців його видалити. Музиканти заявили, що нічого провокативного в відео немає.

ІА "Вголос": НОВИНИ