Львівщина увійшла до державної програми City Express – проєкту приміського сполучення електричками у найбільших містах України. Проєкт покликаний розвантажити міський трафік та покращити ситуацію з заторами на вулицях міст, від яких сильно потерпає зокрема й Львів.

Про те, що Львівщина стала частиною програми City Express на своїй сторінці у соцмережі Facebook повідомив Ростислав Тістик, депутат Верховної Ради родом зі Львова. 
 
"Заплановане велике оновлення рухомого складу - капітальний ремонт 60 електричок, в тому числі - інклюзивних (запуск першої відбувся СЬОГОДНІ!) Окрім того, до кінця року в рамках проекту City Express буде законтрактовано 80 нових комфортних поїздів, 10 з яких - для Львівщини, а 5 вже наступного - 2022 року!" - проінформував народний обранець. 
Зауважимо, що програма City Express вперше була анонсована у березні 2021-го року. Шляхом масштабних інвестицій у приміські перевезення та створення системи умовних «міських електричок» влада планує розв'язати проблему заторів, наслідком якої є ряд екологічних та інфраструктурних ускладнень.  

 

 

Ростислав Тістик на тлі оновленого електропотягу "Львів-Сянки"

 

 


Що таке City Express?


Зокрема, як заявляють в «Укрзалізниці», створення комфортної системи приміського залізничного транспорту дозволить компанії збільшити свій дохід, адже спонукатиме мешканців обирати якісні та комфортні електрички замість альтернативних варіантів транспору. У державній компанії наразі визначили 4-и пріоритетних напрямки програми.
 
  • По перше - це саме електрички. Новий або модернізований рухомий склад українського виробництва має бути обладнаний за всіма сучасними нормами - доступ для маломобільних, wi-fi та сервіси сповіщення, тощо. 
  • По друге - самі станції. Вони мають стати інклюзивними й інтегровані з міською системою транспорту. Першою пілотною прикладом стала станція «Святошин» у Києві. 
  • По третє - інфраструктура. Адже швидкість електричок, а вона залежить не лише від характеристик поїзду, а й від пропускної здатності колії. власне, з огляду на навантаження на залізничні вузли великих міст (Київ, Львів, Харків тощо), існує потреба у фінансуванні будівництва об'їзних шляхів для потягів. 
  • По четверте - IT-система. City Express має мати електронний квиток, бонусну систему й інтегруватися з міською системою транспорту в тих містах, де він працюватиме. Зокрема, очікується, що система буде інтегрована з е-квитком, який у Львові мали б запустити в січні 2022-го року.  

Які перспективи для Львова? 

Як повідомив Ростислав Тістик, безпосередньо зараз у Львові в рамках проєкту пропрацьовують  нові залізничні маршрути:
  • Львів- Червноград
  • Львів-Жовква-Рава-Руська
  • Львів-Яворів
  • Львів-Самбір
  • Львів-Стрий та інші;
"Час до обласного центру складатиме 30-50 хв що суттєво швидше, у порівнянні з іншими видами транспорту", - говорить депутат. 
За словами Тістика, автори проєкту усвідомлюють складність реалізації такої системи у Львові, і вже зараз працюють над розв'язання основних проблем, які можуть «гальмувати» запуск 
 
"Минулого тижня відбулась нарада-об’їзд залізничних вузлів в межах Львова(Підзамче, Рясне, Скнилів, Сихів) для якіснішої реалізації City Express - було попередньо погоджено створення додаткової залізничної зупинки в районі мікрорайону Малогосківська і електрифікації ділянки до мікрорайону Рясне-2.", - повідомив нардеп. 

Перший пішов 

Як зауважив Ростислав Тістик, сьогодні на маршрут Львів - Сянки виїхав перший оновлений електропотяг на зразок тих, що курсуватимуть у системі City Express.

Електропотяг обладнаний для перевезення маломобільних пасажирів. 



"До найвисокогірнішої станції в Україні - Сянки (2 км від с.Яворів, на Турківщині та 168 км від Львова) - 4 год 25 хв. Поблизу - Західний реабілітаційно-спортивний центр Національного комітету спорту інвалідів", - пише нардеп. 


Як зауважив представник Львівщини у Парламенті, станом на сьогодні вартість квитка на цьому маршруті становить  квитка від 11 до 90 грн. На модернізацію 10-вагонів поїзда ЕР2-1232, з урахуванням безбар’єрності та інклюзивності для маломобільних груп населення, було скеровано близько 72 млн грн коштів платників податків. 

ІА "Вголос": НОВИНИ