Щорічно 24 жовтня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. З кожним роком кількість жертв хвороби меншає, але випадки інфікування досі трапляються. Львівські лікарі наголошують, що вакцинують недостатню кількість дітей, тому закликають батьків не бути такими легковажними.

Про це кореспондентові «Вголосу» розповіла Наталія Тімко, головний експерт департаменту охорони здоров’я з епідеміології.

«Поки хоча б в одній країні бодай одна людина залишається хворою - ніхто не може спати спокійно і знати, що в нього немає вірусу. Це захворювання передається багатьма шляхами: повітряно-крапельним при спілкуванні, контактним через предмети побуту та через забруднену воду чи продукти харчування. У 2016 році зареєстровано 24 випадки захворювання, в 2017 – 12 випадків, але поки хоча б хтось хворий, ми повинні проводити заходи профілактики», розповіла Наталія Тімко.

Любомира Кутневич, в.о. начальника відділу материнства і дитинства, повідомила, що у Львівській області вистачає вакцини, але не всі батьки спішать привести на щеплення свою дитину.

«Вакцинація проводиться у всіх лікувальних закладах міста і області. Якщо дитині виповнилося 2 місяці, батьки повинні звернутися до свого лікаря, який перед щепленням огляне дитину, проінформує, яке щеплення проведе. Тоді мама чи тато малечі мають підписати інформовану згоду, і після цього буде проведена вакцинація».

Окрім того, лікарі зазначили, що симптоми поліомієліту дуже схожі на звичайну гостру респіраторну інфекцію, тому слід бути обережними та завжди звертатися до лікарів, коли є підозри на вірус.

ІА "Вголос": НОВИНИ