Ще з 33-ьох охоронних дощок старого зразка у Львові, що розміщені на пам’ятках культурної спадщини, усунули напис «Українська Радянська Соціалістична Республіка». Про це на сайті мерії повідомив заступник начальника управління охорони історичного середовища Георгій Корнєєв.

«Написи усуваємо спочатку абразивним методом. Оскільки ці дошки виготовлені зі спеціального скульптурного сплаву, то після затирання на місці напису з’являється світла пляма. Її зафарбовуємо. А перед тим, як наносити фарбу, використовуємо армовану стрічку, яка закриває всі нерівності», – пояснив Георгій Корнєєв.

В управлінні охорони історичного середовища наголошують, що самі дошки демонтовувати недоцільно, оскільки вони міцні і належно ознаковують статус будинку. А також мають елементи української айдентики: їх стилістика опрацьована у 1970-х роках на основі шрифтів та орнаментів, які розробив видатний український графік Георгій Нарбут.

Єдиним написом, що підлягає декомунізації, є напис «Українська Радянська Соціалістична Республіка».

На сьогодні у Львові залишилось «декомунізувати» ще 10 охоронних дощок: 5 – у Галицькому, 4 – у Франківському та 1 – у Сихівському районах міста.

ІА "Вголос": НОВИНИ