У Львові зустрілися двоє перших пацієнтів в Україні, яким пересадили легені. Ці операції провели саме у Львові, про що й повідомляє Перше медичне об’єднання на своїй сторінці у Фейсбук.

Двоє перших в Україні пацієнтів, яким пересадили органи дихання від донорів, зустрілись у місці свого порятунку – Лікарні Святого Пантелеймона. Говорили про життя до та після трансплантації.

56-річного Олександра Чернишкова наші хірурги прооперували лише два місяці тому. А от 58-річному Вікторові Бабію нові легені пересадили ще півтора роки тому.

Для обидвох пацієнтів трансплантація була єдиними шансом на порятунок. Власні органи цих чоловіків зруйнувала одна й та сама недуга – бульозна емфізема. Це смертельно небезпечне захворювання, при якому тканина легень перетворюється у гігантські кисти, що заповнені повітрям.

Тотальна бульозна емфізема могла будь-якої миті забрати життя Олександра. Чоловік є батьком-одинаком і самостійно виховує 12-річного сина Тимофія. Через сильну задишку будь-яка їхня спільна прогулянка ставала справжнім випробуванням. Через місяць після пересадки Олександр наполегливо розпрацьовує легені за допомоги спеціального обладнання та велотренажера і вже робить понад п’ять тисяч кроків щодня. А після завершення реабілітації, Олександр обіцяє Тимофійку, що вони обов’язково разом поїдуть на риболовлю.

Віктор Бабій, в якого від пересадки вже минуло більше року, нині почувається сповненим сил та енергії. До трансплантації легень чоловік роками не виходив зі свого помешкання. Міг заледве ступити кілька кроків по кімнаті та не уявляв свого життя без кисневого концентратора. А тепер Віктор багато гуляє на свіжому повітрі, ба навіть їздить на велосипеді. Планує спільний відпочинок з дружиною та мріє дочекатись онуків.

ІА "Вголос": НОВИНИ