Наприкінці щорічного сезону ураганів в Атлантиці півострову Флорида загрожує потужний тропічний шторм Ета, який може набрати сили урагану. На шляху шторму до Флориди також лежить Куба.

Як кажуть синоптики, коли циклон наблизиться до американського узбережжя, сила вітру може перевищувати сто кілометрів на годину, повідомляє Голос Америки.

На території Коста-Ріки шторм спровокував потужні повені.

Минулими вихідними циклон уже завдав значного удару по острівних країнах Карибського басейну, пізніше докотився до узбережжя Нікарагуа та Гондурасу, де приніс подекуди катастрофічні затоплення, руйнування інфраструктури й загрозу зсувів.

Зіткнувшись із гористою місцевістю Центральної Америки, шторм дещо послабився, але також набув непередбачуваного характеру, пояснюють метеорологи.

Це вже 28-й потужний тропічний шторм за 2020 рік, що отримав ім'я, – востаннє така ж кількість циклонів вирувала в Атлантичному океані неподалік Американських континентів у 2005 році.

Синоптики вже назвали цей рік рекордним. Згідно із системою Світової метеорологічної організації, якщо тропічний шторм досягає швидкості у понад 62 кілометри на годину, йому дають жіночі або чоловічі імена за наперед затвердженим списком із 21 позиції.

Загалом перелік імен складено на 6 років наперед, після того списки та самі імена повторюють заново.

ІА "Вголос": НОВИНИ