21 листопада 2019 року в Мілані 4-річна дитина, яка відвідувала дитячий садок, захворіла на кашель та застуду, а 30 листопада її госпіталізували із рвотою та проблемами дихання. Наступного дня на шкірі появилася висипка. 5 грудня було зроблено мазок із горла в підозрі на кір через висипку, але діагноз не підтвердився. Дитина виздоровіла, а мазок зберегли в морозильній камері при мінус 80 градусах в університетській лабораторії, повідомляє La Republica.

Група дослідників університету Мілану перевірила зразки за період вересень 2019 р. - лютий 2020 р. і в цій ватній паличці виявили коронавірус, штам Ухань.

«Щоб перші симптоми виникли 21 листопада, – зазначає професор Міланського університету Маріо Равільоне, – дитина, можливо, була заражена 4 або 5 днями раніше. Ні він, ні його сім'я не подорожували. Отже, коронавірус вже був у Північній Італії в середині листопада, прийняті за симптоми грипу ».

Також Інститут охорони здоров’я виявив геном Sars-Cov2 у старих зразках стічних вод, відібраних у Мілані та Турині 18 грудня 2019 року та в Болоньї 29 січня 2020 року.

«Ми сподіваємось, що інші лабораторії, – робить висновок Равільйоне, – тепер також переглянуть знову старі мазки та протестують їх на коронавірус. Таким чином, ми могли б реконструювати більш точну карту прибуття інфекції до Європи».

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ