Заступника міністра оборони Резнікова В'ячеслава Шаповалова викрили на ще одній «великій афері».

Журналісти ZN.UA встановили, що посадовця підозрюють в махінаціях на закупівлях у Туреччини зимового одягу для українських військових.

Ще влітку минулого року вітчизняні виробники забили на сполох, що Міноборони вчасно не оголосило про закупівлі зимового одягу для наших захисників.

Місяці часу було втрачено з вини Міноборони та інших урядовців, які не вирішили проблемні питання. Якщо саботували закупівлю дешевої та якісної української форми, то це було комусь вигідно.

З наближенням холодів міністерство уклало договір на поставку зимового одягу з турецькою компанією Vector avia hava araçlari. Митники повідомили, що лише упродовж жовтня-грудня 2022 року в Україну ця фірма ввезла 233 тисячі курток, 202 тисячі пар штанів на загальну суму понад 33 млн доларів.

Вартість однієї куртки складала 86 доларів. Але проблема була в тому, що постачали не зимовий одяг, а літній або ж з надзвичайно поганої тканини. Інший ж постачальник з Болгарії привіз китайські куртки по 95 доларів. Вага курток відрізнялася, китайські - 2 кг, а турецькі - 1,1 кг.

Видання отримало пакет супровідних документів на одну з партій товару від турецької компанії. 4900 курток за 142 тисячі доларів «на папері» перетворилися на таку ж кількість курток, однак вже за 421 тис. доларів.

Дорогою в Україну ці куртки перетворилися з «камуфляжних» на «зимові повітрозахисні». Маржу отримала фірма Vector avia hava araçlari. Ця компанія належить громадянину України Роману Плетньову із Запоріжжя.

У судовому реєстрі є дані про кримінальне провадження щодо цього одягу. Київський науково-дослідний інститут судових експертиз встановив, що «поставлені за договором №VV2022-M1908 куртки вітровологозахисні зимові та штани вітровологозахисні зимові не можуть використовуватись за своїм цільовим призначенням». А зимовий одяг, який їхав в Україну за іншим договором №VV2022- М1708, кордон у Молдові перетинав із документами 27 500 дол. за партію, а кордон в Україні — вже за 367 500 дол. Понад те, куртки з цієї партії вже продаються на OLX

ІА "Вголос": НОВИНИ