Росія відмовляється від обміну людьми. Черговий раунд переговорів в Мінську завершився практично нічим. Київ пропонував обміняти 25 українських політв'язнів, що їх утримує Москва, на 25 засуджених в Україні росіян. Втім, жодної притомної реакції з боку посланців Кремля.

Без відповіді залишилася ще низка українських ініціатив, передає 5 канал.

Останній дипломатичний бій офіційного Києва перед президентськими виборами. Представники України у Тристоронній контактній групі на Мінській платформі вимагали розблокувати об'єкти критичної інфраструктури на Донбасі і наполягали на обміні заручниками.

Перед перемовами у Мінську вітчизняне МЗС поінформувало Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ – Росія блокує роботу КПВВ Золоте і не дає відмашки бойовикам, щоби ті посприяли ремонту мосту поблизу Станиці Луганської. Ці ж меседжі представники Києва озвучують за зачиненими дверима учасникам Тристоронньої. І про це вони говорять не вперше.

Але дипломатія на відновлення мосту всі попередні рази так і не вплинула. Окупанти розтрощили його ще у 2015-му. Для ремонту переправи тепер треба режим тиші та гарантії безпеки ремонтників. Але на жоден з цих пунктів Росія не реагує, а ОБСЄ уникає коментарів, кажуть представники України у Тристоронній.

Цього разу за столом переговорів представники Києва знову не почули чіткої відповіді від перемовників Федерації, коли ж почнуться роботи. Єдине, що дають зрозуміти – до президентських виборів нічого не буде.

"Я Гризлову казав "повпливайте на тих ОРДЛО". Вони ж прив'язують якісь аргументи, пакетний договір і так далі. Простіше кажучи, реалізовується установка президента РФ Володимира Путіна, що до президентських виборів з цією владою ніяких результативних перемовин не буде", – прокоментував представник України Євген Марчук.

І ще одна вимога, з якою українські переговорники приїхали цього разу до Мінська – обмін з Росією в форматі 25 на 25. А ще – 19-х українців, яких утримують окупанти, обміняти на 72-х сепаратистів, що перебувають на територіях під контролем Києва. Зробити обмін Україна просить 30 березня. Але домовитися і тут не вдалося.

"Ні і ні. Аргументів серйозних немає. Але ми розуміємо, чому. Таким чином Росія визнає, що вона – сторона конфлікту. А вона робить все можливе, щоб ні в якому разі не визнати цього", – додав Марчук.

І в політичній підгрупі у переговорному процесі зрушень немає, кажуть українські представники. Росіяни перед виборами мовчать. Чекають, вочевидь.

Єдине зрушення у переговорному процесі – це чергова домовленість про режим тиші, якого бойовики нині не дотримуються. До 10 квітня перемовники від усіх сторін готують механізм впровадження перемир‘я. Хоча б на Великдень.

ІА "Вголос": НОВИНИ