[media=110615,110616,110617,110619,110620,110621,110622,110623,110624,110625] 

5 грудня, у суботу, до Млинів з’їхалися численні делегації від Львівщини та Тернопільщини, суспільно-культурних товариств «Надсяння», «Любачівщина», «Лемківщина», Об’єднання українців у Польщі. Декілька сотень людей зібрались у церкві Покрови Пресвятої Богородиці, щоб молитвою вшанувати світлу пам’ять отця Вербицького. У цьому храмі він ревно служив українській громаді села останніх 15 років свого життя. До речі, церква повністю зберегла свій автентичний вигляд, нині вона належить місцевій римо-католицької парафії.

Усіх присутніх привітав новий парох церкви, отець Павло Рогунь. Разом з отцем-митратом Богданом Степаном та священиками з України було відправлено Службу Божу. Опісля процесія вирушила до пантеону-каплиці, що стоїть неподалік церкви. Від імені численних делегацій до могили отця Михайла Вербицького було покладено вінки та квіти, запалено свічки. Вшанували творця українського гімну й представники місцевої польської влади.

У своєму слові про отця Михайла Вербицького голова товариства «Надсяння» Володимир Середа нагадав історію створення національного гімну та життєвий шлях композитора-священика, який до останнього був упевнений, що слова вірша «Ще не вмерла Україна, ні слава, ні воля» написав Тарас Шевченко. Натомість, звертаючись до присутніх, перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський підкреслив неймовірний символізм у створенні українського національного гімну: його текст написав «східняк» Павло Чубинський, а автором музики став галичанин Михайло Вербицький. Уже тоді українці з берегів Сяну і Дніпра мріяли про велику й соборну Україну.

Голова гуртка ОУП у Перемишлі Марія Туцька наголосила, що, на жаль, нині на своїй рідній землі Михайло Вербицький перебуває у своєрідній ізоляції. Досі в його рідному Явірнику-Руському не дозволяють встановити меморіальну таблицю на його честь, а в Перемишлі немає вулиці його імені. «Ми мусимо виховувати гордість за свій народ і свою націю від дитини. Мусимо обстоювати своє. Якби тут народився автор гімну Франції, то в Перемишлі, напевно, давно назвали б його іменем вулицю», – зазначила лідер українців Польщі.

Але жодні тимчасові труднощі не зможуть применшити славу автора українського гімну. В Млини, до могили отця Михайла Вербицького українці приїжджатимуть вічно, бо там поховано генія, який створив незнищенну мелодію «Ще не вмерла Україна». З цією піснею-гімном наші солдати відстоюють славу, волю й честь своєї країни у важкій війні з московським окупантом на сході нашої держави.

Андрій Болкун, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ