Відповідну заяву розміщено на сайті МВС України.

У МВС також заперечують звинувачення у відсутності співпраці з ГПУ, які містить оприлюднений сьогодні «Звіт Міжнародної консультативної групи з питань нагляду за додержанням всіх вимог Європейської Конвенції про права людини та практики Європейського суду з прав людини при розслідуванні випадків насильницьких дій в Україні, починаючи з 30 листопада 2013 року».

«МВС, особливо в перші дні після повалення режиму Януковича, взяло на себе основну роботу з визначення дійових осіб і забезпечення збору та зберігання речових доказів. Разом із тим керівництво в розслідуванні цих кримінальних проваджень здійснювала винятково Генеральна прокуратура України. МВС із самого початку лише виконувало завдання, поставлені ГПУ», – йдеться в повідомленні.

У відомстві також вважають, що, зокрема, під час розслідування розстрілів на вул. Інститутській та встановлення бійців так званої «чорної роти «Беркута» «оперативно-слідчі групи МВС діяли бездоганно».

«Саме МВС вирахувало всіх бійців «чорної роти», які брали участь у розстрілах мітингувальників, та передало списки в розпорядження ГПУ. За дорученням прокуратури, всіх цих осіб було затримано й доставлено для проведення слідчих дій. На той момент Генеральна прокуратура ухвалила рішення про подальше затримання тільки трьох людей, що, на жаль, і дало можливість іншим бійцям «чорної роти «Беркута» втекти у Крим», – наголошують у МВС.

У повідомленні зазначено, що працівники МВС встановили замовників, організаторів і виконавців убивства журналіста В'ячеслава Веремія, а також заподіяння вогнепальних поранень ще шістьом активістам у ніч із 18 на 19 лютого 2014 року на вулиці Володимирській. Також розкрито викрадення активістів Євромайдану Ігоря Луценка та Ігоря Вербицького, якого згодом убили. Розкрито побиття і завдання тяжких тілесних ушкоджень журналістці Тетяні Чорновіл. Розкрито викрадення громадянина Іваненка, учасників затримано.

У МВС також стверджують, що під час реалізації оперативних матеріалів щодо залучення «тітушок» до Генеральної прокуратури було доставлено 13 осіб, які дали свідчення про схему організації доставки та розстановки їхніх сил на Майдані та в Маріїнському парку.

«У результаті проведення обшуків у затриманих «тітушок» вилучено докази: фото, відео- та аудіозаписи підготовки та організації силового протистояння. Крім того, вилучено арсенал вогнепальної зброї. Зокрема тієї, яку видавали зі складів МВС напередодні розстрілу Майдану. За фактом видачі зброї зі складів МВС проводять слідчі дії», – йдеться в повідомленні МВС.

Наголошено, що оперативна група МВС спільно з СБУ забезпечує супровід усіх кримінальних проваджень, пов'язаних з Євромайданом. Організовано щотижневе спільне підбиття підсумків роботи спеціальної слідчої групи ГПУ і постійно діючої оперативної групи МВС, «що дозволило суттєво активізувати роботу з розслідування злочинів й усунути розбіжності в роботі слідчих груп різних відомств, які траплялися на початковому етапі»

«Саме про цю проблему, найімовірніше, і заявив голова Міжнародної консультативної групи Ніколас Братца на прес-конференції, виходячи з недостовірної і застарілої інформації», – зазначають у МВС.

«Таким чином, звинувачення в тому, що МВС України «створює системні перешкоди в розслідуванні злочинів на Майдані» є безпідставними, а інформація про нібито недостатню співпрацю з Генеральною прокуратурою – недостовірною. Міністерство внутрішніх справ готове в будь-який час зустрітися з членами Міжнародної консультативної групи Ради Європи та в межах, допустимих для слідства, надати достовірну інформацію про участь МВС у розслідуванні злочинів, пов'язаних зі злочинами на Майдані, якими займається Генеральна прокуратура України», – наголошено в повідомленні.

Як писав «Вголос», раніше Нікола Братца повідомив, що МВС навмисно перешкоджало розслідуванню кривавих подій на Інститутській.

ІА "Вголос": НОВИНИ