Російська Федерація наступного дня після отримання дозволу від Німеччини готова почати поставки газу «Північним потоком-2».

На відповідну заяву президента Росії Володимира Путіна відреагував керівник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Під час прессконференції з Ніком Попеску (глава МЗС Молдови) Кулеба назвав дії Путіна шантажем. Про це пише «Європейська правда».

Очільник МЗС наголосив, що використання в міжнародних відносинах газу як зброї – це шантаж. У заяві, які зробила Німеччина та США вказано, якщо РФ почне використовувати газ як зброю, то Німеччина вживатиме заходи у відповідь.

Кулеба додав, що Україна очікує на чітку позицію від Німеччини.

Шантаж з боку Росії є неприпустимим. Країна-агресорка отримуватиме від об’єднаної Європи гідну відсіч.

Російський газогін готовий до транспортування палива, однак необхідно пройти сертифікацію. Оператор ГТС України та «Нафтогаз» звернулися з проханням приєднатися до відповідного процесу.

Варто зазначити, що заявку про проведення сертифікації від РФ отримала Німеччина в середині вересня. Її мають розглянути упродовж чотирьох місяців.

Як писав «Вголос», генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що РФ не має непокоїтися з приводу приєднання до НАТО нових демократичних держав, включаючи Україну.

ІА "Вголос": НОВИНИ