Начальниця юридичного управління апарату Львівської ОДА Оксана Куманська-Нор пояснила, яку відповідальність перед законом несуть палії сухої трави.

Про це вона розповіла у коментарі для ІА «Вголос».

«У Кодексі України про адміністративне правопорушення передбачена відповідальність за порушення дотримання правил пожежної безпеки у лісах. Це стаття №77 і вона передбачає накладення штрафу у розмірі 10-15 неоподаткованих мінімумів із громадян та 15-50 неоподаткованих мінімумів для посадових осіб. Ця стаття також передбачає відповідальність за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження із вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки у лісах, яке призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значні площі. За це теж накладається штраф у розмірі 15-50 неоподаткованих мінімумів для громадян і 35-60 для посадовців», - пояснила Оксана Куманська-Нор.

«Також є стаття №77.1 про самовільне випалювання рослинності або її залишків. Ця стаття передбачає випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок степової та болотної рослинності і опалого листя на землях сільськогосподарського призначення. Якщо це робиться без дозволу органів державного контролю або з його порушеннями, то таким порушникам «світить» штраф у 10-20 неоподаткованих мінімумів для громадян і 50-70 для посадових осіб», - додала вона.

«Крім того, в Україні передбачена і кримінальна відповідальність за подібні правопорушення. Ця стаття зветься «Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу». За підпал лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, сухих дикоростучих трав на землях сільгосппризначення порушники або платять штраф у 300-500 неоподаткованих мінімумів, або отримують обмеження чи позбавлення волі на термін від 2-х до 5-ти років. Якщо такі дії спричинили загибель людей або масової загибелі тварин, то термін позбавлення волі зростає і становить від 5-ти до 10-ти років.

Але тут теж необхідно розуміти, що ми повинні розмежовувати адміністративну і кримінальну відповідальність, бо адміністративна – це порушення пожежної безпеки у лісах. А коли ми говоримо про кримінальну відповідальність, ми повинні досліджувати завдану шкоду рослинності і це має бути умисний підпал», - підкреслила Куманська-Нор.

«Я вважаю, що цих заходів достатньо, але нам необхідно активізовувати всі ці норми. Тобто, органи, на які покладено повноваження щодо своєчасного реагування на правопорушення і притягнення винних до відповідальності, повинні бути більш дієвими. Тоді люди будуть розуміти, що за кожне таке порушення адміністративна відповідальність, а якщо ще й будуть пошкоджені об’єкти рослинного світу, то кримінальна», - підсумувала юристка.

Більш детальну інформацію можна прочитати у статті "Що робити із паліями сухої трави?"

ІА "Вголос": НОВИНИ