Таку думку висловив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук під час прес-конференції сьогодні, передає кореспондент «Вголосу».

Ігор Лікарчук зазначив, що Центр оцінювання якості освіти цього року вперше запропонував два рівня тестів з української мови та математики: «Базовий» і «Поглиблений».

«На жаль, наші університети не хочуть використовувати тести поглибленого рівня, бо бояться, що не наберуть абітурієнтів, а для них головне – набрати будь-кого. Як у супермаркеті: що більше прийде покупців, то супермаркету вигідніше. Так у нас університети перетворилися на супермаркети, де продають дипломи. Їм однаково, кого набирати», – наголосив Ігор Лікарчук.

Він додав, що складання тесту поглибленого рівня з математики в Україні вимагатимуть 7 вищих навчальних закладів, а з української мови та літератури – 5 ВНЗ. У Львові «Поглиблені» тести ЗНО з математики та української мови від абітурієнтів вимагає лише один приватний навчальний заклад.

Як писав «Вголос», у зв’язку з тим, що вступна кампанія цього року відбувається згідно з новим Законом «Про вищу освіту», в ній з’явилося кілька «реформаторських чинників», яких раніше не було. 

ІА "Вголос": НОВИНИ