Національний банк України (НБУ) започатковує публікацію прогнозів за обліковою ставкою. Про це повідомляється на сайті регулятора.

Зазначається, що публікація прогнозу відбуватиметься під час щоквартального перегляду макроекономічного прогнозу НБУ.

Базовий сценарій Національного банку передбачає подальше зниження облікової ставки до 8% протягом наступних років за умови стійкого зниження інфляції до мети в 5%.

При цьому найбільш стрімке зниження ставки очікується протягом 2020 року разом з поверненням інфляції до цільового діапазону і поліпшенням інфляційних очікувань.

Реалізація низки проінфляційних ризиків як внутрішнього, так і зовнішнього походження може зумовити більш повільне зниження процентної ставки до 8%. Однак збільшення попиту нерезидентів на гривневі ОВДП і відповідне зміцнення обмінного курсу створить можливості для більш швидкого зниження облікової ставки в порівнянні з базовим сценарієм.

Облікова ставка - еквівалент вартості грошей в економіці. За цією ставкою НБУ надає кошти комерційним банкам, а ті, своєю чергою, кредитують фізосіб і юросіб. Тому облікова ставка впливає на вартість кредитних ресурсів.

Підвищення облікової ставки говорить про зростання рівня інфляції та падіння темпів економічного зростання в країні.

Як писав «Вголос», у НБУ розповіли, коли очікувати нову програму МВФ та 2 млрд доларів допомоги.

ІА "Вголос": НОВИНИ