Про це пише Укрінформ, посилаючись на нідерландський телеканал RTL Nieuws.

Відповідно до листа міністра внутрішніх справ та справ королівства Рональда Пластерка у відповідь на запит юриста Крістіана Албердінгка Тхейма, перевірялося лише, чи належали ім'я, адреса та дата народження особі, яка є зареєстрованим виборцем. Не перевірялося, чи справді люди підписали та направили форму.

Водночас, міністр визнав, що така система створює ризик махінацій. Разом з тим, як зазначає видання, лист міністра не вказує, що такі махінації відбувалися у випадку референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Професор державного та адміністративного права Вім Вурманс заявив в інтерв'ю RTL, що такий підхід є надзвичайно вразливим.

«Якщо б хтось хотів це зробити, маніпуляції можливі», - сказав він.

Між тим, депутат від опозиційної партії D66 Кейс Верхувен заявив, що шокований цією інформацією. «Я б хотів дізнатися про це заздалегідь та поставитися до цього серйозно. У зв'язку з цим виникає питання, чи були всі підписи реальними і чи дійсно референдум мав відбутися», - сказав Верхувен.

В іншій опозиційній партії CDA також розкритикували цю ситуацію. «Ми проти референдумів. Але якщо ви робите це в будь-якому випадку, важливо, щоб підписи були підтверджені тими, хто їх подає», - заявив депутат Мустафа Амауч.

Представник ініціаторів референдуму, групи Geen Peil Барт Нейман заявив, що збір підписів відбувався відповідно до правил.

Видання тим часом пише, що поки немає можливості перевірити чинність підписів, адже вони знищені, тому результати є фінальними. 

Як повідомлялося раніше, 6 квітня 2016 року у Нідерландах відбувся референдум щодо угоди про асоціацію України і ЄС.  Згідно з нідерландським законодавством, він має консультативний характер, а отже, остаточне рішення про ратифікацію Угоди після проведення внутрішніх дискусій і процедур буде ухвалювати уряд Нідерландів. 

Явка на референдумі становила 32,28%, проти проголосували 61%, за – 38,21%.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ