На кладовищі Вальдфрідгоф у Мюнхені невідомі розмалювали пам’ятник на могилі провідника Організації українських націоналістів Степана Бандери.

 Там зробили кілька написів «Нам потрібні вибори», пише «Громадське».

Про це у соцмережах розповів український історик та письменник Вахтанг Кіпіані, а також колишній народний депутат України та президент Антиімперського блоку народів Олег Медуниця.

На думку Кіпіані, до цього інциденту можуть бути причетні росіяни, які намагаються «качати» тему виборів в Україні.

«Їм потрібна дестабілізація і повторення хаосу часів української революції, коли була боротьба всіх проти всіх. Пам'ятаємо — від розбрату тоді виграли московські убивці. І вони хочуть це повторити», — написав Кіпіані.

Тим часом Олег Медуниця закликав створити в Україні меморіал полеглих героїв, на якому мають перепоховати з-за кордону діячів українського визвольного руху, зокрема Симона Петлюру, Євгена Коновальця, Степана Бандеру.

«Слава Богу, справа зрушилася з мертвої точки й уже створюється Національне військове меморіальне кладовище. Але цю працю треба прискорити. Прах наших славних попередників ніколи не буде давати спокою московським агресорам, і обов’язок Української держави — дбати про пам’ять і гідне вшанування полеглих Героїв!» — написав Медуниця.

Варто зазначити, що це не перший подібний випадок вандалізму на могилі Степана Бандери. Так, наприклад, у 2022 році невідомі розмалювали пам’ятник на місці поховання провідника ОУН фіолетовою фарбою та зобразили там символ комунізму — серп та молот. А у березні 2021 року на могилі Бандери розлили невідому речовину.

ІА "Вголос": НОВИНИ