Поховання солдат знайшли у німецькому місті Бремен. Серед них були тіла Івана Пастернака, Сергія Селика (Зелика) та Миколи Ковальчука.

Про це повідомив очільник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба на сторінці у фейсбук.

З'ясувалось, що минулого року в місті Бремен почали підготовку до промислового будівництва. Так, будмайданчик мав бути розташований на місці засипаного піском колишнього кладовища часів ІІ Світової війни. Там були поховані радянські військовополонені та примусові робітники, тому місцеві називали це місце «російським кладовищем».

Після того, як в Україні дізнались про будівництво, українські дипломати разом із місцевими активістами домоглися призупинки будівництва та проведення ретельного історичного дослідження.

Археологічні роботи розпочались у серпні 2021-го року  і вже тоді українські студенти виявили перші знахідки: окремі кості, солдатські номерні жетони.

Серед них був і жетон №14683, який належав українському солдату Івану Пастернаку. Родичів українського солдата вдалось знайти у Львові. Там проживає його донька Марія та троє онуків – Василя, Лідію та Галину.

Варто зазначити, що крім Івана Пастернака знайшли ще двох українських воїнів: Сергія Селика (Зелика), уродженця Київської області 1921 р.н., та Миколу Ковальчука 1915 р.н. з Волині. Родичів Селика вже вдалося знайти, а родичів Ковальчука ще шукають.

Солдатів 80 років вважали зниклими безвісти.

«Ми обов’язково забезпечимо гідне вшанування українців та інших військовополонених, рештки яких можуть бути виявлені у ході розкопок. Ми продовжимо вимагати належного визнання і вшанування їхньої жертви на міжнародному рівні», - написав Кулеба.

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ