Національна спілка журналістів України поділяє громадське обурення суворим вироком, винесеним українському військовослужбовцю Віталію Марківу, якого італійський суд визнав винним у вбивстві на Донбасі фоторепортера Андреа Рокеллі.

Про це йдеться у заяві НСЖУ, що є у розпорядженні Укрінформу.

В НСЖУ зауважують, що зрозуміло, чому суд над українським військовослужбовцем опинився в центрі уваги італійської преси. Проте, за підсумками консультації з Надвичайним і Повноважним Послом України в Італії Євгеном Перелигіним, керівництво Національної спілки журналістів України заявило, що висвітлення процесу над Марківим в італійських медіа було упередженим.

У провідних італійських газетах вийшли публікації із заголовками, де українця ображають, називають «кіллером», хоча вирок стосовно нього не набув чинності.

Разом з тим в НСЖУ переконані, що в будь-яких ситуаціях, а особливо – під час висвітлення чутливих і конфліктних тем, - журналіст повинен залишатися об’єктивним і подавати всебічну інформацію. Тому НСЖУ готує звернення до Національної федерації преси Італії (FNSI), яка виступила однією зі сторін процесу, щодо обставин розгляду справи і висвітлення її перебігу італійськими журналістами.

Також в НСЖУ закликають Міністерство закордонних справ, Міністерство юстиції, Генеральну прокуратуру, Національну поліцію зробити все можливе для оскарження вироку і повернення Віталія Марківа додому. Та зауважують, що правоохоронні органи України мають продемонструвати італійській стороні свою здатність не лише робити гучні заяви, а й професійно проводити належне розслідування.

Як писав «Вголос», засудження нацгвардійця Марківа – масштабна російська спецоперація.

ІА "Вголос": НОВИНИ