Різні варіанти SARS-CoV-2 з'явилися по всьому світу, загрожуючи прогресом, досягнутим у напрямку припинення пандемії COVID-19. Деякі мутації надають деяким варіантам здатність уникати вакцин, тоді як інші роблять вірус набагато трансмісивнішим і смертельнішим, пише Forbes.

Вчені проаналізували генетичний склад ще одного з цих хитрих варіантів, виявлених у Нью-Йорку (B.1.526). Цей штам, зокрема, має кілька добре відомих проблемних мутацій.

Вперше варіант був виявлений наприкінці листопада дослідниками Каліфорнійського відділу технологічного відділу біології та біологічної інженерії, який збільшився, склавши майже 30% геномів, виділених з Нью-Йорка до середини лютого 2021 року, як показано в таблиці нижче.

У нью-йоркському штамі, насправді є два варіанти, що мають спільне позначення. Перший з них, мутація амінокислоти 614 (D614G), був уперше помічений в березні 2020 року в Європі як незначний варіант. Зміна однієї амінокислоти надала таку перевагу при передачі перед більш ранніми осередками, наприклад, в Ухані, Китай. Ця невелика зміна дозволила вірусам, які її перенесли, перемогти всіх інших.

Деякі з варіантів B.1.526 мають мутацію в положенні 484 (E484K). Ця мутація менш чутлива до захисних антитіл і вакцинаці]. Ці віруси можуть реінфікувати вже заражених.

Варіанти B.1.526, у яких відсутня зміна E484K, мають інший у положенні 477 (S477N). Ця мутація також відбувається в області вірусу, який пов'язує рецептор ACE2. Лабораторні експерименти показують, що ця зміна різко збільшує заразність.

Обидва варіанти B.1.526 містять ще одну мутацію в положенні 701 (A701V). Ця мутація полегшує потрапляння вірусу в клітину-мішень.

Нью-йоркський варіант самостійно розвинув два прийоми, які використовував південноафриканський варіант B.1.351, оскільки він також несе ідентичні мутації в позиціях 484 та 701.

Ми знаємо дещо більше про одну з інших мутацій, спільних для варіантів B.1.526. Зміна в положенні 253 (D253G) відбувається в області спайкового білка. Цей штам є високо антигенним, і вакцина є лиш частково захисною, бо вірус ухиляється від захисних антитіл.

У поєднанні ці зміни представляють важкий виклик як для запобігання зараженню за допомогою стандартних заходів охорони здоров'я, так і для сучасного покоління вакцин.

Варіанти B.1.526 з’явились як домінантні штами в районі Нью-Йорка в кінці лютого. Вони мають конкурентну перевагу над іншими у передачі від людини до людини. Ідентичність мутацій у цих варіантах підвищує ризик зараження, імунної резистентності та вірулентності.

Ця новина є жорстоким ударом для тих, хто сподівався, що шукає заходи пом'якшення та захистом, завдяки вакцинації.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ