У селі Підберізці сьогодні, 19 грудня, і відкрили новий дошкільний заклад. Садочок став справжнім подарунком на свято Миколая для всієї громади. Він є добудовою до вже діючої школи в селі. Відтак, мешканці Підберізців та прилеглих сіл зможуть привести свою малечу в нововідкриту установу вже з 1 січня.

«Після того, як «Великий Львів» став неминучим, ми зрозуміли, що частину його проблем можна вирішити за допомогою територій, які до нього не увійшли. Адже в садках та школах міста навчається велика кількість дітей, які добираються із сусідніх сіл. Тому вирішили запустити пілотний проєкт та подивитися, чи зможемо завдяки цьому вирішити ряд проблем. Зокрема, якщо значна частина дітей Підберізців та сусідніх сіл ходить у дошкільні установи у Винниках чи Львові, то ми додаємо 50-60 нових місць у дитсадки міст», - розповідає депутат Львівської міської ради від партії «Європейська солідарність» Олексій Різник.

Над реалізацією садочку працювали понад рік. Повністю добудований комплекс до школи в Підберізцях надзвичайно добре спроєктований. Тут передбачена вентиляція, система якісного опалення та ізоляторна. А на третьому поверсі розташований актовий зал, який зможе бути водночас і спортзалом.

Вражає і дизайн усередині: малюнки на стінах створюють неймовірну атмосферу затишку для малечі.

«Окрасою садочку є, звісно, його нинішній вигляд. Нам вдалося знайти компетентних фахівців, які гарно виконали ремонт.  Погоджували малюнки дуже довго. І тут варто віддати належне художникам, які дуже якісно підійшли до своєї роботи.  Було помітно, що працюють з душею. Я думаю, що кожен, хто погляне на результат, це зрозуміє». - пояснює голова Підберезівської об’єднаної громади Василь Коваль.

Однак зупинятися на цьому ініціатори не збираються.  Планують ще одну добудову. Цього разу вже шкільної установи для дітей початкових класів.

«Відповідно, це так само призведе до вивільнення місць в школах. Маємо надію, що проєкт нам вдасться. Оскільки проблеми потрібно вирішувати, а не уникати. А це один із дієвих способів. Адже будувати дошкільні установи в місті на даний час досить проблемно. Тому краще вирішувати ці питання шляхом будівництва таких установ в селах, які знаходиться поблизу Львова». - додає Олексій Різник.

Таким чином планують вирішити ряд проблем. Батькам, чиї діти підуть до садка у Підберізцях, не доведеться возити їх щодня у Львів чи Винники. А це приблизно 30-40 автомобілів, яким не потрібно буде заїжджати в місто. 

«Лише без офіційно старту вже зареєстровано 35 дітей. Проведені консультації і готова частина персоналу. Однак працевлаштувати їх зможуть лише після офіційного відкриття. Орієнтовано це 17 додаткових робочих місць. Ми будемо старатися, щоб надали їх місцевим жителям». - наголошує Василь Коваль.

Добудований садочок стане об’єктом школи. Що значно допоможе зменшити кількість витрат на його утримання.

«Це буде структура школи, але садочок матиме завідувача. В нас є така практика і це насправді дуже добре. Тому що утримання садочків йде повністю з бюджету місцевого самоврядування. Адже якщо не вкладати в дітей, то в кого вкладати тоді взагалі» - акцентує Василь Коваль.

На втілення проєкту витратили 24 мільйони гривень. Це кошти з державного та обласного бюджету. А також представників бізнесу, які долучилися до будівництва.

«Варто висловити вдячність тим людям, які взяли активну участь у реалізації даного об’єкту. Зокрема, Григорію Козловському, Ірині Гримак та депутатам Львівської міської ради Олексію Різнику та Юрію Ломазі, які теж зробили свій внесок у цю справу» - додає Василь Коваль. 

ІА "Вголос": НОВИНИ