Доброчинна дослідницька організація EcoHealth Alliance (м. Нью-Йорк) вивчила різні види ссавців, аби з'ясувати, які віруси вони переносять і як контактують із людьми, пише ВВС.

Виявилось, що з-поміж усіх ссавців найбільшу загрозу для людей несуть кажани.

Дослідники сподіваються, що ця інформація допоможе запобігти новим небезпечним аналогам ВІЛ, еболи чи грипу.

Деякі найтривожніші інфекції передаються людям від тварин: найсильніший вибух еболи, схоже, почався із кажанів, а ВІЛ – із шимпанзе.

Дослідники поставили непросте завдання: передбачити, який вірус може перейти до людей наступного разу і звідки.

Вони розглянули 586 вірусів, раніше зафіксованих у 754 видів ссавців, у тому числі із 188 зоонозами - інфекціями, що вже спостерігали не лише у тварин, а й у людей.

Науковці звернули увагу, що деякі види тварин вивчені докладно, тоді як інші – майже не досліджували.

Тому вони скористалися вже перевіреною інформацією, аби заповнити пробіли у знаннях і оцінити, які види ссавців переносять віруси, потенційно небезпечні для людей.

За їхніми висновками, які оприлюднили у журналі Nature, кожен вид кажанів може бути носієм 17-ти зоонозних інфекцій, а кожен вид приматів і гризунів – десяти.

Науковці наклали на карту ареали поширення цих видів та інфекцій, які вони переносять, аби побачити, які регіони є найнебезпечнішими.

Загроза від гризунів існує в усьому світі, але найбільша – у Південній Америці.

Один з дослідників доктор Кевін Олівал сказав кореспонденту BBC News: «Потенційно заразні види ссавців проживають у різних місцях, але кажани - найпоширеніші з них».

«Утім, я не боюся кажанів – вони не винні».

Дослідники сподіваються, що їхні карти допоможуть світові підготуватися до наступних «стрибків» інфекцій із тварин на людей.

«Наш головний висновок: ці хвороби з'являються через руйнівний вплив людей на довкілля. Слід мінімізувати наш контакт із дикою природою, зокрема полювання та знищення умов проживання тварин», - підсумував пан Олівал.

Дослідник із Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі Джеймс Ллойд-Сміт додає: «Попри те, що більшість пандемій є зоонозними, не всі зоонози спричиняють пандемії».

«Цими прогнозами варто скористатися, аби встановити пріоритетність наступних досліджень і спостережень за вірусами; втім, їх недостатньо, аби вдаватися до конкретних медичних заходів».

У найближчих планах цієї дослідницької групи – розгляд різних видів птахів, які теж переносять зоонозні інфекції, наприклад, пташиний грип.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ