У Польщі викрито шпигунську агентурну мережу ФСБ, на яку працювали українці.

Про це повідомила Polska Agencja Prasowa.

У вівторок, 19 грудня, Люблінський окружний суд засудив 14 іноземців, які за вказівкою ФСБ створили шпигунську агентурну мережу. Серед них – одинадцять громадян України, один з яких неповнолітній, два білоруси та росіянин. Зловмисники діяли з січня по червень 2023 року у прикордонних містах і селах Польщі. Вони займалися шпигунством та планували диверсії на залізниці із поїздами, які перевозять військову техніку. 

Окремі члени групи купували деталі для фотоапаратів, SIM-карти, вели спостереження і запис на телефон визначених об’єктів, встановлювали GPS-передавачі на поїздах, вербували інших людей, передавали винагороду і поширювали дезінформацію. Купленим обладнанням учасники групи фіксували інформацію про об’єкти критичної інфраструктури.

Дезінформаційна діяльність групи полягала в малюванні графіті, друкуванні та розповсюдженні листівок з антинатівськими та антиукраїнськими гаслами. Метою цієї діяльності була дестабілізація ситуації в Польщі та вороже ставлення поляків до українців, встановила прокуратура.

13 підсудних подали клопотання про винесення обвинувального вироку без судового розгляду. Їх звинуватили у шпигунстві, а також у створенні організованої злочинної групи і призначили від 1,1 року до 6 років позбавлення волі, штрафи від 1 тис. до 15 тис. злотих і конфіскацію отриманої винагороди. Щодо ще двох відбудеться судовий розгляд.

ІА "Вголос": НОВИНИ