Сейм Польщі проголосував за зміни до спецзакону про допомогу українцям, які рятуються від війни в Україні.

Про це повідомляє «Укрінформ».

Передбачається, що українці зможуть безкоштовно проживати у місцях тимчасового розміщення лише упродовж перших 120 днів від моменту першого приїзду до Польщі. Після цього платитимуть за проживання.

Також зазначається, що громадяни України, які проживають у таких місцях в Польщі понад 120 днів, з березня 2023 року змушені будуть платити 50% коштів власного утримання, але не більш як 40 злотих на добу (понад 300 грн).

Натомість із травня наступного року їм треба буде покривати 75% коштів проживання, але не більш як 60 злотих на добу (500 грн). 

Водночас це не стосуватиметься вразливих категорій:

  • людей з інвалідністю,
  • осіб пенсійного віку,
  • вагітних,
  • жінок із дітьми до року,
  • жінок із трьома дітьми та більше,
  • осіб у складній ситуації.

Вони й надалі проживатимуть у таких місцях безкоштовно. 

Також передбачаєтьс «замороження» виплат соціальної допомоги громадянам України у момент виїзду з Польщі: якщо хтось щоразу виїжджатиме з Польщі, то соціальна допомога заморожуватиметься.

Якщо перебування поза межами Польщі становитиме понад 30 днів, то громадянин України втратить статус біженця, відтак втратить право на соціальну допомогу.

Видання повідомляє, що станом на сьогодні у групових місцях тимчасового розміщення в Польщі проживають близько 80 тисяч громадян України

Загалом у Польщі зараз може перебувати до 3,5 млн українців, з яких до 1,3 млн прибули до країни після 24 лютого.

Читайте також на ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ