[media=144444,144445,144446] 

Про інцидент повідомила член Сейму Йоанна Шеурінг-Вєлгус у Твіттері.

«Звертаюся до Вас із інтерпеляцією у зв'язку із скандальною ситуацією, яка сталася у Міжнародному центрі ядерних досліджень та пов’язана із дискримінацією за етнічною ознакою.

7 лютого до Центру ядерних досліджень прибули 60 дітей з Торунської гімназії на екскурсію. Попередньо вчитель, відповідальний за екскурсію, телефонував до Центру із запитанням, чи шкільне посвідчення підтверджує громадянство учня.

Коли учнів пускали на об'єкт, одну зі школярок, тринадцятирічну дівчинку, доньку громадянина Польщі українського походження, покликали на ім'я та прізвище. Працівники центру заборонили їй заходити на територію об'єкта. Заборону вони пояснили тим, що ім'я та прізвище дівчинки звучить не так, як у більшості поляків. Працівники об'єкта змусили її доводити, що вона має польське громадянство. У центрі зазначили, що підтвердження від вчителя недостатньо, як і шкільного посвідчення, де зазначено, що вона народилася у Бидгощі, а польська мова є її рідною. Дівчинку пропустили на територію об'єкта лише після того, як мама змогла надіслати копію паспорта дівчинки (наявність паспорта для дитини не є обов'язковою).

У зв'язку зі скандалом і дискримінацією, яку дозволили собі працівники центру щодо дитини, доньки нагородженого професора Польської академії наук, публічно її принизивши, тому що її прізвище звучало не по-польськи, звертаюся з наступними запитаннями.

Яка була правова підстава для дискримінаційного ставлення до дитини працівників центру?

Чи працівники Національного центру ядерних досліджень проходили навчання щодо дискримінаційної поведінки?

Чи для Міністерства енергетики є прийнятним стандартом дискримінаційна поведінка працівників у підпорядкованих міністерству підрозділах?

Чи працівники Національного центру ядерних досліджень перепросили дівчинку і її батьків за свою поведінку?» – йдеться у листі, скерованому до міністра енергетики.

Відомо, що дівчина має польське громадянство і народилася в Бидґощі.

Це — сьогоднішня Польща».

Зазначимо, що офіційної реакції на інцидент наразі немає.

Натомість у коментарі «Газеті Виборчій» прес-секретар центру зазначив, що у Національному центрі ядерних досліджень повинні дбати про безпеку, але працівники обов'язково вибачаться перед дівчинкою і мамою.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ