180 лікарів-спеціалістів були найняті на роботу в Польщу агентством Optimus Work. Медики скористаються простішим шляхом нострифікації (визнання зарубіжного диплома), передбаченим поправкою до деяких актів у зв'язку з протидією кризам, пов'язаних з Covid-19 від 28 листопада 2020 р. Коли президент підпише поправку до деяких актів для забезпечення медичним персоналом в умовах пандемії, охочих може бути більше.

Більшість лікарів приїжджають з України, 20%- з Білорусі, і 5% - з Росії. Вони є представниками всіх спеціалізацій, а деякі вже були на перших переговорах з медичними директорами лікарень.

Наразі лікарі інтенсивно вивчають польську мову та готуються до переїзду. Лікарні та місцеве самоврядування потурбуються про квартиру працівникам. Особливо на півдні Польщі не вистачає спеціалістів у педіатричному відділенні лікарні.

Хто може стати лікарем у Польщі?

Від 28 листопада, було внесено правки до ст. 7 Закону про професії лікаря та стоматолога - особа, яка здобула кваліфікацію за межами ЄС, може отримати право займатися цією професією та виконувати конкретний обсяг професійної діяльності, протягом окресленого терміну, в організації, яка здійснює медичну діяльність. Окрім цього кандидат має спеціалізацію і працює в ній щонайменше три роки і повинен подати документ, що свідчить про володіння польською мовою на достатньому рівні для виконання роботи. Кваліфікація такого спеціаліста повинна бути підтверджена національним консультантом, а право займатися цією професією - регіональною медичною палатою.

Алесь Зарембюк, керівник фонду «Білоруський дім у Варшаві», підтримує репресованих білорусів. Він стверджує, що багато місцевих спеціалістів змушені покинути країну для участі в акціях протесту, адже їх примушували писати неправдиві діагнози побитим демонстрантам.

«Якщо Польща надасть їм можливість працювати за професією, вони, мабуть, залишаться тут», - каже Алесь Зарембюк.

Хто проти іноземних медиків?

Медичне самоврядування найбільше сумнівається у нових правилах, пише польське інтернет-видання Rzeczpospolita. Деякі поляки не погоджуються із правилами та умовами найму, що стосуються відмінностей в освіті лікарів в ЄС та за його межами, а також у володінні польською мовою, адже медичний диплом третіх країн може не відповідати диплому ЄС. А без іспиту з польської мови такий лікар навряд чи зможе спілкуватися зі своїми колегами та пацієнтом. Воєводський або національний консультант у конкретній галузі медицини оцінить компетенцію медика як спеціаліста. У деяких випадках з видачею права працювати медиком зможе допомогти міністр охорони здоров’я Польщі.

Пьотр Ватола, заступник голови польської профспілки лікарів вважає, що для українців та білорусів Польща не така приваблива, як захід Європи. На його погляд, як тільки іноземні лікарі отримають право практикувати в Польщі, вони підуть далі в Європу, де зароблятимуть в кілька разів більше, ніж у своїй країні.

Закон, що пом'якшує вимоги до лікарів за межами ЄС, полягає у забезпеченні медичним персоналом під час пандемії. Проте П. Ватола вважає, що медичні заклади не мають проблем із пошуком бажаючих працювати, але з умовою надбавками. Інші заклади можуть легко залучити лікарів за вигідними цінами.  Замість того, щоб експериментувати зі здоров’ям поляків і залучати неперевірених медиків з-поза меж ЄС, уряд повинен зосередитися на забезпеченні 50 000 лікарів із 1-м ступенем спеціалізації. Це мають бути люди з досвідом щонайменше 20 років, які здобули освіту в Польщі та не мають проблем у спілкуванні з пацієнтами.

Читайте більше актуальних новин за посиланням:

Національний карантин у Польщі: драми та багато банкрутств

Перший коронавірусний Новий рік у Польщі: які заборони діють в країні

ІА "Вголос": НОВИНИ