У сусідній Польщі офіційно оголосили нового міністра закордонних справ. Ним став депутат від правлячої партії Збігнєв Рау.

Таке призначення оголосив прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький, передає польське видання RMF24.

Збігнєв Рау – професор права, в минулому був сенатором від партії «Право і справедливість». На парламентських виборах 2019 року його обрали депутатом від партії «Право і справедливість». У Сеймі він очолював комітет із закордонних справ.

Він замінить на посаді глави польської дипломатії Яцека Чапутовича, який подав у відставку вранці 20 серпня. Чапутович став міністром закордонних справ у січні 2018 року в першому уряді Матеуша Моравецького. У листопаді минулого року він знову зайняв цю посаду в другому кабінеті Моравецького.

У МЗС Польщі зазначили: раніше Яцек Чапутович заявляв, що після президентських виборів гарний час для зміни голови польської дипломатії, та висловив впевненість, що його наступник продовжить чинну лінію.

У лютому 2020 року у польському Ряшеві відбувся форум «Європа – Україна». На ньому якраз виступав Збігнєв Рау як голова комісії у закордонних справах польського Сейму.

Там він назвав наразі «абстрактним» розширення Євросоюзу на Україну, водночас сказав, що більшість українців прагнуть вступити у ЄС. Зазначив, що розширення на Україну не відповідає інтересам деяких держав-членів, зокрема, Франції та Німеччини.

«Що можна сказати в такій ситуації нашим українським друзям? Треба робити своє, а ситуація зі збігом інтересів усередині ЄС може змінитися. Зрештою, інтереси є завжди такі самі, тільки не завжди усвідомлені», – висловився він.

Рау порадив українцям робити на шляху до євроінтеграції все і якомога більше. Додав, що всі країни Східної Європи, які вже вступили до ЄС, спочатку приєдналися до НАТО, а вже потім – до Європейського Союзу.

Раніше повідомлялося, що Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович подав заяву про відставку. Крім того у відставку подав голова МОЗ Лукаш Шумовський та його заступник Януш Цешинський.

ІА "Вголос": НОВИНИ