Про це пише Gazeta Wyborcza.

Національний День пам’яті жертв геноциду, який вчинили українські націоналісти над громадянами Другої Речі Посполитої, відбуватиметься вперше. Минулого року Сейм одноголосно підтримав рішення встановити свято, яке припадатиме на 11 липня.

Загальнопольські вшанування відбудуться на два дні раніше. Це не будуть державні урочистості, організатором виступить «Патріотичний союз організацій кресов'ян і ветеранів».

До складу почесного комітету входять (очолює відомий своїми антиукраїнськими поглядами ксьонз Тадеуш Ісаковіч-Залеський) двоє віце-міністрів – віце-міністр юстиції Патрик Які та віце-міністр національної оборони Міхал Дворчик, посли та сенатори, переважно з ПіС та Кукіз'15.

Серед них є також Сильвестр Хрущ, який 2016-го року хотів звести стіну на кордоні з Україною. Є також троє єпископів, кільканадцять кресових діячів, місцеве самоврядування, маршал Опольського воєводства - Анджей Була (ПО) та Малопольського воєводства - Яцек Крупа (ПО).

У лавах комітету кільканадцять професорів, зокрема Богуслав Пазь з Вроцлавського університету. Той самий, який два роки тому так відгукнувся про відео, на якому сепаратисти знущаються над українськими військовими та ганьблять пам’ять загиблих: «Бандерівські падлюки отримали по зубах, аж приємно. І як тут не любити росіян?»

Є також багато патріотів: голова «Національного руху» Роберт Вінніцький, голова товариства «Марш незалежності» і діяч ОНР Робер Бонкевіч, голова Загальнопольскої молоді Бартош Берк, головний керівник ОНР- Олександр  Крейцкант, колишній очільник ОНР на Мазовії, голова та засновник неофашистської організації «Фаланга» (на якій базувалася  прокремлівська партія «Зміна»), а також головний редактор Xportal.pl - Бартош Бекер. Можна там знайти статті, які розхвалюють сирійського диктатора Башар  аль-Асада та проросійських сепаратистів в Україні.

На додачу, Бекер підтримував сепаратистів на Сході України. 2014 року був гостем злочинного Донецького уряду. Через рік дав інтерв’ю російському телеканалу Рен Тв: «Новоросійське повстання – це поле битви з західним лібералізмом».

Голова Об’єднання українців у Польщі  Петро Тима не приховує свого обурення: «Наявність серед представників уряду Речі Посполитої та парламенту осіб, які роками проповідували та вели антиукраїнську політику, наштовхує на питання: чи надходить переломний момент у політиці відносно України»?

«Патріотичний союз організацій кресов'ян і ветеранів» намагається отримати заступництво з боку президента Анджея Дуди: «Я веду перемови з Адміністрацією Президента, чекаємо відповіді»,- каже голова Вітольд Лістовський. На запитання стосовно складу комітету відповів: «Це не політичні урочистості. Ми не політична організація, нас не цікавлять політики. Ми розмовляли з усіма запрошеними. Хто хотів увійти у комітет, той і долучився».

 

«Вголосу»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ