[media=118717,118720,118724,118727,118731,118735,118738] 

Тут, у Млинах, що неподалік українсько-польського кордону, у церкві Покрови Пресвятої Богородиці служив парохом отець Михайло Вербицький. Саме тут, як свідчать дослідження, він і створив музику до Державного гімну Україну.

У Млинах, неподалік церкви, і знайшов вічний спочинок отець Михайло Вербицький. Його поховано в пантеоні, який спорудили українці на його вшанування. До цього місця щонайменше двічі на рік з’їжджаються українці для вшанування його пам’яті.

Ось і цьогорічні урочистості теж зібрали чимало українців – це члени товариства «Надсяння» з Львівщини та інших товариств депортованих українців, делегації з Яворівщини, Тернопільщини, а також місцеві українці, священнослужителі. Були на урочистостях представники влади Львівщини: заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Підлісний, депутати Львівської обласної ради Юрій Візняк та Катерина Кеньо, а також почесний консул України в Перемишлі Олександр Бачек, представники місцевої польської влади.

Заходи розпочалися в місцевій греко-католицькій церкві панахидою, яку відслужили священики з Польщі та України. Під час панахиди співав хор львівського товариства «Надсяння». Опісля відбулося громадське віче, на якому звучали слова на пошану визначного композитора та великого українця, який не жив у великих статках, однак здобув собі вічну славу. Ми повинні пам’ятати цього українця та гідно його вшановувати – такою була основна тема всіх виступів. Зокрема, у своєму слові голова Перемишльського відділення Об’єднання українців у Польщі Марія Туцька закликала зберегти українську греко-католицьку церкву в селі Явірнику-Руському (нині Республіка Польща), де народився Михайло Вербицький. До присутніх звернувся і праправнук отця Михайла Вербицького, який розповів про родовід роду Вербицьких, який він зараз досліджує. Голова львівського товариства «Надсяння» Володимир Середа наголосив, що українці повинні вшановувати Михайла Вербицького. Окрім того, він наголосив, що ми маємо мати державне свято – День Державного гімну України.

Потім усі присутні на вшануваннях урочистою ходою із синьо-жовтими прапорами перейшли до пантеону, де поховано о. М. Вербицького. Тут відбулося покладання квітів, вінків до могили композитора, запалення лампадок. Завершилися урочистості спільним виконання Державного гімну України.

ІА "Вголос": НОВИНИ