У Польщі вибухнув скандал зі записами розмови 2013 року у столичному ресторані Sowa & Przyjaciele теперішнього прем’єр-міністра Моравецького, котрий працював тоді президентом банку BZ WBK, з президентом PKO BP Збігнєвом Ягєлло, головою PGE Кшиштофом Кіліаном і його заступником Богуславою Матушевською. Розмова стосувалася Александра Ґрада, тодішного міністра державного майна Польщі, котрому Моравецький пропонував «співпрацю». Про це сьогодні, 5 жовтня, пише варшавська газета Rzeczpospolita. Розмову начебто записали офіціанти ресторану.

У матеріалах, які є в розпорядженні слідства, є свідчення того, що теперішній прем'єр-міністр також просив про працевлаштування Ришарда Чарнецького, сина євродепутата від правлячої партії «Право і справедливість» (PiS), а також обговорював із неопізнаним співбесідником купівлю нерухомості на підставну особу.

Реакція PiS на це була істеричною. Глава уряду заявив, що його намагаються дискредитувати через те, що він ефективно запобігає махінаціям із ПДВ і бореться з мафією.

Та ця криза може стати проблемою не лише для прем’єр-міністра, але і для всієї PiS. Адже Матеуш Моравецький став обличчям виборчої кампанії партії на виборах місцевого самоврядування. Його теперішні проблеми можуть вплинути на електроральний результат PiS, особливо серед поміркованих виборців.

ІА "Вголос": НОВИНИ