[media=150525,150526,150527] 

Про це повідомляє facenews.ua.

Вчені-історики знають про даний склеп вже більше століття, але повноцінні роботи почали проводиться тільки зараз. Гробницю, яка знаходиться в Ґміна Доліце, через її масштабні габарити називають польською пірамідою. Вона являє собою довгастий трикутник довжиною 70 метрів і 2 метри в долину, піраміда викладена необробленим камінням вагою понад тонну.

Розкопки археологи почали в серпні. Раніше вчені були переконані, що гробниця погано збереглася. Однак вже перші дослідження показали, що це не так. Після зняття декількох шарів землі виявилося, що багато каменів стоять на своїх місцях вже кілька тисячоліть.

«Такий рівень збереження нас всіх дуже здивував», – зазначила керівник проекту Агнешка Матушевська з кафедри археології Щецинського університету.

«Гробниця не руйнувалася, а просто була засипана шарами землі», – цитує її слова Польське агентство друку.

Дослідники припускають, що в широкій частині гробниці знаходиться поховання. Його пошуки заплановані на наступний рік. Також є версія, що після похорону зверху були складені величезні камені, які були засипані землею, а вже потім на вершину цієї конструкції додали більш дрібні булижники, через що склалося враження, що вся гора виконана з каменю.

«Вона, ймовірно, справляла враження, оскільки в найвищій точці досягала висоти 2 метрів», – зазначила Матушевська.

За її словами, цю гробницю звели представники так званої культури лійчастого посуду епохи пізнього неоліту. Передбачається, що вони таким чином вшанували якогось високопоставленого старшину, племінного або родового главу.

Оцінивши цінність цієї гробниці гідно, вчені за допомогою авіаційного лазерного сканера досліджували прилеглі території, виявивши ще кілька аналогічних конструкцій, про існування яких раніше не було відомо. Нові знахідки в Ґміна Доліце також планується зробити частиною археологічного музею під відкритим небом і вписати їх в маршрут європейської мегалітичної стежки.

ІА "Вголос": НОВИНИ