Дослідники Помпеї оголосили про виявлення гарно збереженої церемоніальної колісниці з вілли біля знаменитого італійського археологічного пам'ятника.

Колісницю названо «надзвичайною знахідкою», яка «поки що не має аналогів в Італії», пише NPR.

Колісниця збереглася в надзвичайних деталях: з чотирма залізними колесами, металевими підлокітниками, спинками та сидінням для двох людей. Примітно, що колісницю прикрашають металеві медальйони із зображеннями сатирів, німф та амурів, що припускає можливість того, що вона могла використовуватися в обрядах одруження.

Помпеї, древня колісниця

Ерік Полер, професор Університету Массачусетсу Амхерст, який спеціалізується на дорожньому русі в стародавніх Помпеях сказав, що багато з транспортних засобів, описаних раніше, стандартні, а це – Lamborghini, це відверта фантазія, вишуканий автомобіль.

Археологи у всьому світі висловили подібне захоплення.

Як відомо, стародавнє місто Помпеї було об'єктом археологічних розкопок протягом сотень років. Воно було поховане у розжареному вулканічному попелі з гори Везувій майже 2000 років, тому катастрофа надзвичайно детально зберегла будівлі та ефемери міста і навіть форми тіл людей, котрі колись ходили міськими вулицями.

За даними італійської влади, колісниця пережила виверження та збереглася, оскільки вона знаходилась у портику. В останні роки мародери копали тунелі по обидва боки, але дивом , колісниця збереглася.

Ця церемоніальна колісниця є першою знахідкою подібного роду.

На олов’яних медальйонах колісниці зображені різні еротичні сцени із зображенням сатирів, німф та амурів.

Помпеї, еротичний медальйон

Нове відкриття з Помпеїв зворушило істориків.

Як відомо, нещодавно археологи виявили повністю збережений вуличний кіоск із залишками їжі в ході розкопок на місці давньоримського міста Помпеї, яке в 79 році н.е. загинуло внаслідок катастрофічного виверження Везувію.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ