Її називають рок-зіркою американської юриспруденції. Рут Бейдер Ґінзбурґ була глибою боротьби за права жінок. Донька та онука емігрантів з України, 27 років відслужила на найвищій юридичній посаді – судді Верховного суду США, повідомляє Голос Америки.

Рут народилася в родині емігрантів з України. Першу вищу освіту здобула у Корнуельському університеті США, де й познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Мартіном. Потім вступила до юридичного факультету Гарварду.

«На потоці було понад 500 людей, дев’ятеро з нас були жінки», – згадує Рут.

Коли Мартін отримав роботу у Нью-Йорку, Рут перевелася до Колумбійського університету. Але після випуску їй не вдалося знайти роботу в жодній юридичній фірмі. Рут Ґінзбурґ почала викладати, а в 1972 році заснувала проект захисту прав жінок. Виграні нею справи, зокрема і в Верховному суді, створили легальні прецеденти.

«Я не прошу жодних поблажок через свою стать, все що я прошу в наших братів – це прибрати ноги з нашої шиї», – з сарказмом заявила Рут.

Ґінзбурґ боролася не лише за права жінок, але й проти дискримінації за ознакою статі чи кольору шкіри.

Скромна і стримана у житті, переконлива й приголомшлива у суді – такою її бачили колеги.

У 1993 році Ґінзбурґ стала другою жінкою в історії, яка отримала мандат у Верховному суді США.

Цими днями тисячі людей прийшли до Верховного суду, аби попрощатися з легендою.

Рут Бейдер Ґінзбурґ померла на 86-му році життя, програвши шосту битву з раком. Ця хвороба забрала життя і її чоловіка, і мами.

Рут хотіла, аби її запам’ятали так: «Як людину, яка любила закон, любила свою країну, любила людство, цінувала гідність кожної людини і працювала так наполегливо, як могла, використовуючи талант, який мала, аби зробити світ трохи кращим, ніж він був тоді, коли я до нього увійшла».

У 2018 році в США було знято фільм «За статевою ознакою» – біографічна драма з життя Рут Бейдер Ґінзбурґ.

Як відомо, президент Зеленський призначив одесита Кирила Гарника, зірку російської «Фабрики зірок», суддею Окружного адміністративного суду Києва.

ІА "Вголос": НОВИНИ