Військовий експерт Михайло Жирохов пояснив активізацію військових частин РФ біля кордонів України.

Про це він розповів у коментарі для ІА «Вголос».

«Формально це навчання. Це просто розпочався літній період для бойової підготовки різних військових з’єднань РФ. Саме тому їхня влада запланувала масштабні військові навчання, які тривають із весни аж до осені. На цих тренуваннях російські військові відпрацьовуватимуть різні сценарії, в тому числі й варіант прямого вторгнення в Україну. Подібні навчання проводяться періодично, вони проводились і в 2014-му році, коли під такою «маскою» були сконцентровані військові сили Росії у Ростовській області. Проте зараз ситуація дещо інша і тому це нагнітання сьогодні не має тенденції перерости у щось масштабне. Для таких речей потрібні якісь маркери», - сказав Михайло Жирохов.

«Подібні маневри можуть тривати навіть до серпня чи вересня. Протягом найближчих тижня-двох росіяни не будуть готові для повноцінної атаки. Проте до кінця літа може бути так, що вони сконцентрують певні сили. До того ж, на той період в Росії почнеться економічна криза, зумовлена низькою ціною на нафту та газ. Ми вже її бачимо, але саме у серпні вона буде найбільш гострою. Крім того, свого додасть і коронавірус, адже наразі їхня економіка ще має певні запаси, проте вони закінчуються. Тому саме у серпні-вересні у Путіна може з’явитись потреба у невеличкій «побєдоносній» війні», - додав експерт.

«А те, що говорить окупаційна влада (Пушилін, Пасічник та інші) – це просто тиск на президента Зеленського. Їм необхідно якось «знизити градус» в інформаційному полі. Я маю на увазі, що Україна зробила дуже болючий для них крок у рамках Мінського формату, коли запропонувала ввести переселенців до Тристоронньої контактної групи. Тому зараз ці маріонетки, які нібито очолюють квазіреспубліки, намагаються показати, хто керує на окупованих територіях. Але це все лише гра, адже без вказівки з Кремля нічого не буде. Їхні військові формування – це просто ширма для російських регулярних військ», - підсумував він.

Більш детальну інформацію можна прочитати у статті “Погрозами на погрози: як маємо відповідати на залякування Москви“.

ІА "Вголос": НОВИНИ